31.08.2022

Обавештење

23.08.2022

Пријем првака

28.07.2022

Дигитални зборник одељења IV/4

23.06.2022

Писмо осмацима

20210416_grb

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Број: 601-00-1/2022-Ol/19
Датум: 23.06.2022.
Београд, Немањина 22-26

ОСНОВНА ШКОЛА

Драги осмаци,

У име свих запослених у Министарству и своје лично име, упућујем вам искрене честитке на завршеном основном образовању, уз жељу да вам и даље школовање буде са пуно успеха!

Основне школе су места где учимо, места првих, правих пријатељстава и љубави, места где заједно истражујемо ко смо, шта волимо, шта нас интересује и места где полако откривамо своје таленте. Највећи савезници на том путу су нам наставници. Они нас посматрају и подржавају у ономе што јако добро знамо, али и помажу у ономе у чему нисмо тако добри. Уче нас какви другари треба да будемо, али и како да постанемо одговорни, млади луди.

Истовремено, основне школе су и место првих резултата од којих се неки добијају проверама знања међу којима је и завршни испит, који вас очекује следеће неделе. Знање које будете показали на овом испиту омогућиће вам да упишете жељену средњу школу и то је правило за све у животу што вас чека — колико се посветите нечему, такав успех можете и очекивати.

Поред ваших најближих укућана, наставника, другара, и ја верујем у вас и ваше знање. Желим вам да упишете жељене школе и наставите да се образујете што he вам донети само добро у животу. У то не сумњајте. Не треба да заборавите да свако знање или вештина коју стекнемо чини нас и сигурнијим и спремнијим за живот, а тиме и срећнијим.

Одабир да:ьег школовања важан је задатак. Први пут званично исказујете жеже, одлучујете чиме бисте се бавили у животу. Зато размислите добро, ослушните себе и препознаћете оно у чему сте добри. Ваша Србија пружа вам велики број школа, које ће подржати ваш таленат и труд и у којима ћете пронаћи могућност за напредоватье и развој. Наше школе су из године у годину боље, опремљеније, имају квалитетан кадар и реформисан програм наставе и учења. Свесни смо да је инвестиција у образовање једини залог за бољу будућност свих нас. Зато вредно учите, дајте увек свој максимум.

Школски дани ће остати дубоко урезани у ваше успомене. Завршетак основне школе помало је и тукан, јер се растајете од својих наставника и дугогодишњих другара. Сигуран сам да ћете из тог периода са собом понети лепе успомене које heте годинама препричавати.

Ускоро почиње и диван период средњег образовања током којег ћете надограђивати стечено знање и упознати нове другаре. Зато будите срећни и узбуђени због нових искустава.

Поносни на сваког од вас, срећни због ваших успеха и уз жељу да будете здрави и срећни, сви у Министарству просвете, науке и технолошког развоја вас пуно поздрављају.

 

Ваш,

08.06.2022

Пројекат ученика 8. разреда „Нећемо заборавити“

Наши ученици су у току ове школске године учествовали у међународном пројекту „We will not forget“ са вршњацима из Пољске, а под покровитељством ТОЛИ Института из Њујорка. Циљ пројекта је детаљније проучавање последица Другог светског рата, а акценат је био на проучавању локалне историје и неговању културе сећања. Ученици наше школе су проучавали некадашњи логор Старо Сајмиште, а вршњаци из Пољске логор Белзец. Ученици су на часовима историје проучавали Други светски рат, а потом су ученици који учествују у пројекту додатно истраживали концентрациони логор „Земун“ који се налазио на простору данашњег Старог Сајмишта, Након посете Сајмишта, направљена је виртуелна изложба на основу истраживачких радова ученика

20220608_01a
Кликни на слику и покрени видео

30.05.2022

Читалачка значка на енглеском језику

Награђени ученици:

 1. Наталија Требаљевац (IV/1)
 2. Хелена Давидовић (IV/1)
 3. Лена Дамјановић (IV/3)
 4. Лана Хусановић (IV/3)
 5. Андрија Ивановић (IV/3)
 6. Магдалена Станишић (IV/4)
 7. Дуња Михајловић (V/1)
 8. Сергеј Петронијевић (V/1)
 9. Нађа Бошковић (V/2)
 10. Тамара Секуловић (V/2)
 11. Лазар Томанић (V/2)
 12. Ања Ђурчић (VI/4)

Школски медни дан

Тематски дан – Светски дан пчела – 20.05.2022. г.

Овај дан започели смо обрадом текста „Голуб и пчела“. Решавали задатке о повећању броја  пчела. Гледали анимирани филм о решавању проблема приликом сакупљања меда. Упознали се са пчела роботом. Илустровали кошницу, пчеле, саће, мед,… а завршили невероватном причом пчелара Николе (дека наше Андрее). Показао нам је своју опрему коју користи када је у пчелињаку и одело које га штити док ради. Постављали смо му много питања на која нам је стрпљиво одговарао. Обећао нам је да ће поново доћи са неким новим причама о највреднијој животињи – пчели.

Научили смо да ти мали жуто-црни кукци имају своју породицу. Матица је мајка свим пчелама. Највише је пчела које раде све послове. То су пчелице радилице. Мужјаци се зову трутови. . Пчеле воле ливаде пуне цвећа. Скупљају сок са цвета који се зове нектар. Кад скупе довољно нектара, носе га у своју кућу, која се зове кошница. Тада нектар постаје мед. У кошници се налазе мале посуде у које пчеле скупљају мед. Те се посудице зову саће. Пчелар вади саће из кошница и врца мед у теглице. Свака пчелица током свог живота произведе једну малу кашику меда.

Заједно смо закључили које су добробити меда за здравље: природни је шећер, извор витамина и минерала – енергије. Има лековита својства: јача имунитет, помаже код кашља, побољшава памћење, лечи ране…

Научили смо и народне изреке:

– Вредан као пчела.
– Паметан као пчелица.

Ученици 1/2 и 1/4 одељења

24.05.2022

Дан словенске писмености

Дан словенске писмености и културе традиционално се прославља 24. маја у знак сећања на Ћирила и Методија, мисионаре, културне и политичке дипломате, творце глагољице – првог словенског писма. Тај дан је празник у читавом словенском свету. Тим поводом, наша школа је организовала конкурс и на њему су награђени радови следећих ученика:

Стефан Павловић, 8-1 (1. место)

Огњен Стојановић, 8-1 (2. место)

Павле Сегењ, 6-2 (3. место)

Дуња Аћимов, Јана Барац, Бојана Беговић, Јована Јовановић, 8-3 (3. место)

Иви Хај Хусеин, 6-1 (похвала)

23.05.2022

Међународна сарадња

Еxperiment sharе

У петак 20.5.2022. год. Мајкл Грегори (Michael Gregory) је посетио нашу школу и са ученицима четвртог разреда одржао радионице посвећене експериментима. Ученици су научили како настаје папир и његово хемијско својство, како се прави кућни термометар и како се разграђују боје.  Експерименти су им се јако допали, такође су се и успешно снашли у комуникацији на енглеском језику.

Мајкл је  наставник из Париза, члан тима  Science on Stage у Француској, SONS и Scientix амбасадор за Француску и оснивач пројекта за сагледавање и дељење најбољих експеримената наставника широм света – My Favourite Experiments. Активан је члан бројних група наставника, укључујући мрежу наставника  Perimeter Institute Teacher Network, CERN i Exploratorium TI alumni, a координатор је и научних програма за даровите ученике у двојезичној школи у Паризу.

Пре неколико година је бициклом обишао 30 земаља Европе и у свакој држао бесплатне радионице за наставнике и гостујућа предавања у школама. Од тада, већ неколико пута радо долази у нашу земљу и сваки пут, на занимљив начин,  приказује једноставне експерименте кроз које  промовише науку деци.

Посету школи организовала учитељица Ивана Павковић.

07.05.2022

Београд, Михаилов град

Поводом Дана Београда, наши ученици наше школе су учествовали у радионици „Београд, Михаилов град“ коју је у Библиотеци Града Београда одржала Снежана Павловић, саветница у Министарству просвете заједно са својим сарадницима. Ученици шестог, седмог, и осмог разреда  су имали прилике да науче нова, али и повежу постојећа знања из историје, музичке и ликовне културе, анализирају историјске карте, али и да се забаве уз манире и костиме из 19. века,  науче прве кораке у мачевању, одиграју дворско и народно коло, хеклају, фризирају се у складу са модом и обичајима из средине 19. века.

Актив историје

20.04.2022

У сусрет Ускрсу

Вредне руке првака, из група учитељице Соње и учитељице Милице, украсили су школски пано како би свима нама честитали Ускрс.

Ученици продуженог боравка вредно су правили честитке, бојили су јаја и паное поводом Васкрса. Уживали су слушајући васкршње песме, разговарали смо о обичајима на тај дан, научили смо како се честита празник на неким другим језицима.

Ученици продуженог боравка вредно су радили на припремању пролећних радионица. Сецкали су, лепили и правили цветове и доцртавали животиње и техихиком колажирања направили пролећне паное. Уживали су и у слушању и певању пролећних песама.

ПРОЛЕЋНЕ РАДОСТИ

Ученици боравка I-1 и I-2 су током слободних активности имали више радионица на тему „Пролеће“. Правили су рамове са својим фотографијама, венчиће, укршавали пано, бојили јаја за најрадоснији дечији празник…

Слободно и лепо време смо искористили за елементарне игре у школском дворишту: „Школице“, „Човече не љути се“, „Погоди мету“, „Гађање чуњева“, „Прескакање канапа“…

У сусрет Ускрсу смо организовали и такмичење „Потрага за ускршњим јајима “.

Учитељица
Душанка Рађеновић

15.04.2022

Посета предшколаца нашој школи

14. 4. 2022. године предшколци из вртића „Зека“ посетили су нашу школу са васпитачицама. Ученик и ученица 3.разреда су били домаћини. Љубазно смо их дочекали и показали им приземље школе: учионице боравка, свечану салу, атријум, библиотеку… Причали су им о активностима и играма у боравку, обишли су са њима школско двориште где су се мало и играли. Били су веома радознали и заинтересовани.

23.03.2022

ДИРЕКТОРУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Поштовани,

У наставку овог мејла, на линковима у тексту, налазе се видео упутства која се односе на реализацију пробног завршног испита, и то на  на употребу идентификационих образаца број 41 и на манипулацију испитним материјалом у школама.

Молимо Вас да се упознате са њиховим садржајем, као и да обезбедите да се одговарајући учесници пробног завршног испита упознају са њиховим садржајем, како би предвиђене процедуре применили приликом реализације пробног завршног испита.

Потребно је да се са овим упутством упознају директори, одељењске старешине, дежурни наставници и ученици.

Потребно је да се са овим материјалом упознају директори, други чланови школске комисије, дежурни наставници, односно сви учесници који у оквиру својих улога врше манипулацију испитним материјалом.

Од велике је важности да се поступа у складу са предвиђеним процедурама, имајући у виду да ће искуство стечено у реализацији пробног завршног испита бити од важности за утврђивање коначне процедуре која ће се примењивати на завршном испиту.

Свим ученицима и запосленима желимо успешан предстојећи пробни завршни испит.

Срдачан поздрав, Драган Филиповић, Руководилац

Школска управа Београд
Захумска 14

 

14.03.2024

Обавештење о упису деце у први разред
школске 2024/2025 године

   У први разред основне школе за школску 2024/2025. годину уписују се:

 • редован упис: деца рођена од 1. марта 2017. до 28.фебруара 2018. године
 • превремени упис: деца рођена од 1.марта 2018. до 31. августа 2018. године

   Школа је дужна да упише дете које има пребивалиште на подручју школе.

   Родитељи приликом уписа детета у школу, не доносе ниједан документ у папирном облику – подаци из матичних књига рођених, евиденције пребивалишта, здравственног информационог система се прибављају по службеној дужности. електронским путем, као и податак о похађању припремног предшколског програма, посредством ЈОБ-а).

   Уколико  је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи биће потребно да га родитељ донесе у школу.

Упис се врши у просторији 120 (секретар школе) сваког радног дана од 900–1300.

Нове информације о упису ученика које будемо добијали од надлежних институција биће доступне на  сајту школе.

Директор школе

16.03.2022

Дан школе

Кликни на слику и покрени видео

08.03.2022

"Брзином до звезда"

Дана 8.3.2022.године одржано је општинско такмичење Брзином до звезда у хали КК Реал на Лединама ( Академија кошарке Милана Гуровића). Манифестација је организована у циљу мотивације, промоције спорта и такмичења у  брзом трчању, спринт на 30 m из високог стата. Превасходни циљ је децу мотивисати да буду физички активни и да се баве фузичком активношћу.

Из наше школе такмичило се 16 ученика, 8 девојчица и 8 дечака, трећег и четвртог разреда који су желели да искажу брзину и спретност.

Градско такмичење оганизоваће се 14.марта и школу ,,Јован Дучић“ браниће шест ученика: Маја Ашћерић, Јована Андрејић, Наталија Требаљевац, Тамара Чоловић, Балша Чађеновић и Јован Стојановић.

Ученик Балша Чађеновић  је најбржа ,,звездица“ општинског такмичења у класи дечака.

Честитамо ученицима и желимо им пуно успеха на градском такмичењу 14.марта!

8. март

Приближио се дан када су све маме посебно расположене, јер их њихова деца увек изненаде неком лепом пажњом. Прваци наше школе су за љубав својим мамама, а и свим женама направили пано како би обележили овај дан. Само за своју маму сваки ученик је спремио и мало изнанеђење, а то је за сад мале тајна док не стигну кући и пољубе своју маму.

Учитељице Соња и Милица

07.03.2022

Дан розе мајица

Ученици четвртог разреда обележили су међународни Дан розе мајица низом активности. Више о реализованим активностима можете погледати на видео презентацији испод.

Кликни на слику и покрени презентацију

03.03.2022

Бесплатни уџбеници

01.03.2022

Првак државе!
Школско државно такмичење

28.02.2022. у Крагујевцу одржано је државно такмичење у пливању, на коме су наступали победници својих градова/округа.

 

Већ другу годину узастопно на државном такмичењу наш ученик Олег Симовић осваја прво место у дисциплини краул 50m.

Кликни на слику и покрени видео

Веће физичког и здравственог васпитања

25.02.2022

Футсал - Општинскa такмичењa

Општинско такмичење за девојчице V-VI разред одржано је 24.02.2022. у ОШ „20. октобар“. Екипа наше школе освојила је II место. За школу су наступиле: Јована Мијић, Маша Бубања, Ива Миаиловић, Вишња Аћимов, Итана Вучуровић, Дуња Михаиловић, Мина Златановић и Јована Јовановић, у пратњи наставника Давида Рађеновића.

Општинско такмичење за дечаке VII-VIII разред одржано је у балону ОШ „20. октобар“. Секција наше школе освојила је пласман од V до VII места у конкуренцији 20 школа, у пратњи наставника Дарка Стевановића.

Општинско такмичење за дечаке V-VI разред одржано је 21.2.2022. у балону ОШ „Лаза Костић“. Секција наше школе освојила је VIII местo у конкуренцији 20 школа, у пратњи наставника Дарка Стевановића.

                             Веће физичког и здравственог васпитања

23.02.2022

Пливање – Градско такмичење

22.2.2022. године у СЦ „Милан Гале Мушкатировић“, одржано је градско такмичење у пливању за ученике основних школа узраста од V до VIII разреда, на којем наши ученици учествују сваке године у пратњи наставника физичког.

Најзначајнији резултат је остварио ученик Олег СимовићI место 50m краул и пласман на републичко такмичење!

Олег је представљајући нашу школу већ освајао у II разреду 2. место, краул, у III разреду 3. место-леђни стил, у IV разреду 1. место на градском и 1. место на републичком такмичењу у дисциплини краул.

Држи 5 националних рекорда у мушкој конкуренцији узраста до 10 година у дисциплинама: 50 m краул, 100 m краул, 50 m леђни стил, 100 m леђни стил и 200m леђни стил.

Добре резултате са овог такмичења су остварили и следећи наши ученици:

Лука Јакшић – 5. место прсно
Карол Вербич – 11. место леђно
Михајло Нешић – 15. место леђно….                                   

кликни на слику и покрени видео

Веће физичког и здравственог васпитања

21.02.2022

Међународни дан матерњег језика

Пусти видео запис

16.02.2022

Златна медаља на светском такмичењу, за наше ученице

На светском такмичењу у организацији IDO WORLD Modern and contemporary chamionships, које се одржавало у Пољској, Наталија 4/1 и Елена Требаљевац 3/1, ученице ОШ „Јован Дучић“, са својом плесном групом DANCE FACTORY, су освојиле 1. Место – и донеле златну медаљу. Елени Требаљевац, која има само 8 година, ово је друга златна медаља коју нам доноси са Светског такмичења! Желимо им пуно успеха и да нам и следеће године донесу још медаља…

11.02.2022

За родитеље садашњих и будућих првака

Приредба за прваке - кликни на слику

09.02.2022

15. фебруар – Сретење

Кликни на слику

Поводом Дана државности, представљамо вам пројекат ученика 7. разреда у коме су представили личности из Првог и Другог српског устанка. Подсетите се зашто су улице Београда добиле имена по њима.

03.02.2022

Поводом Светог Саве, ученици ОШ „Јован Дучић“ су на школском конкурсу „Моја средњовековна књига“ правили књиге по узору на средњовековне. На часовима историје, ликовне културе, српског језика и књижевности, верске наставе и домаћинства су ученици проучавали ове књиге из различитих углова и потом их правили, покушавајући да дочарају њихову лепоту, кроз избор текстова, различитих писама (ћирилице и глагољице), иницијала и минијатура, али и украшених листова и корица књига. На конкурсу су учествовали ученици старијих разреда наше школе. Поносни смо што имамо прилику да широј публици представимо најуспешније радове ученика. Изложба је свечано отворена 27. јануара у Дечјем одељењу „Чика Јова Змај“ Библиотеке града Београда и траје до 11. фебруара 2022. године. О изложби је извештавала и Политика, чији вам чланак преносимо.

02.02.2022

Захвалница астрономског удружења ,,Еурека“

   Поводом успешно реализоване Светске недеље свемира 2021. године национални координатор за Србију Астрономско удружење ,,Еурека“ доделило је нашој школи захвалницу за допринос успешној реализацији овогодишње активности на територији Србије. У знак захвалности школа је добила и приручник ,,Мали водич за будуће астрономе аматере“ аутора Агатоновић Предрага и Томић Зорана.

   У току првог полугодишта ове школске године, у месецу октобра реализоване су радионице у  одељењу IV 4 након којих су ученици проширили знања о свемиру и првим женама у њему и стварали своја ликовна и литерарна дела инспирисана новим знањима… 

учитељица Ивана Павковић

27.01.2022

26.01.2022

Светосавска приредба

Погледај видео

Позив на изложбу

Драги ученици и родитељи,

У четвртак, 27. јануара од 18 часова биће отворена изложба  радова ученика наше школе изабраних на Светосавском конкурсу „Моја средњовековна књига“. Радови су изложени у Дечјој библиотеци Града Београда, у улици Змај Јовиној 1, на првом спрату. Поносни смо на радове наших ученика и позивамо вас да дођете на отварање изложбе!

20.01.2022

Понос наше школе, Тијана Сретеновић

Тијана Сретеновић, бивша ученица наше школе, тенис је почела да игра из забаве још као предшколац.

Од 2016. године, почиње озбиљније да се бави овим спортом.

У категорији до 14 година у Европи, пласирала се на 10., а у категорији до 16 година на 30. место.( 2016.)

На ITF Juniors светску листу прелази 2019. године са тек напуњених 14 година и заузима 150 место. Исте године постаје и члан репрезентације Србије.  

У 2021. години учествовала је на квалификацијама Grand Slam јуниорских турнира Wimbledon I Roland Garros.

Тренутно је у Аустралији где се пред сам турнир пласирала у првих 16., а заузима 48. место у свету у категорији јуниорки.

У суботу, 22.1.2021. почиње Australian open 2022 Juniors, где ће учествовати и наша Тијана.

Верујемо у њен успех.

Браво Тићо!

31.12.2021

Новогодишња креативна радионица

У последњим данима ове године на часовима ликовне културе и ваннаставних активности организована је новогодишња креативна радионица кроз три активности:

 • СТЕаМ изазов– Новогодишње кодирање без папира, усвајање знања о бинарној абецеди и прављење једноставног украса за јелку који садржи име ученика.
  Шта је заправо бинарни алфабет? Компјутер не чита слово А као што ми читамо слово А. Чита га у низу од 1 и 0. Свако слово има свој код од 1 и 0. Овај код се зове ASCII бинарна абецеда. Да бисмо направили украс било је потребно да прво изаберемо две боје, једну која представља број 1 и другу за 0. Након тога на папиру пишемо наше име, поред сваког слова имена његов бинарни код и затим нижемо перлице на жицу водећи рачуна о бинарном коду сваког слова. На крају формирамо облике за украсе.
 • Pixel art новогодишњи украси – Ова активност је захтевала велику пажњу и прецизност приликом постављања перлица у жељену композицију. Најважније је да смо се много забавили добијајући занимљиве украсе за јелку.
 • Дрвени украс – Још једна потпуно нова и деци интересантна активност. Осликавање темпером/ фломастером дрвених кругова добијених од брезе.

30.12.2021

Међународни дан планина - 11. децембар

Ученици 4/1 обележили су истраживачким радом као и правилном применом ИКТ-а. На часовима природе и друштва у оквиру наставних јединица Национални паркови Србије, ученици су групним радом презентовали сазнања и информације о лепотама наших планинских масива.

Учитељица:
Бранислава Ђорђевић

20.12.2021

Ритмичка гимнастика
БРАВО ИСИДОРА

Исидора Ристић VII-3, освојила је I место на Првенству Београда Ц индивидуални програм у ритмичкој гимнастици, категорија млађе јуниорке 2008 лопта.

Одбојка
ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ

17.12.2021. год. је завршено општинско такмичење у одбојци за девојчице V/VI разреда у ОШ „20. октобар“.

Екипа наше школе је победама стигла до финала и освојила је II место од 19 школа.

За школу су се такмичили: Маша Бубања, Наташа Ковачевић, Лена Божић, Миња Бојанић, Ања Бобић, Вишња Аћимов, Мина Касалица, Ива Мијаиловић, Николина Прекић, Сташа Поповић, Лола Ђорђевић, Нађа Латиновић и Петра Недељковић, у пратњи наставника Давида Рађеновића.

Веће физичког и здравственог васпитања

15.12.2021

Нова година

У продуженом боравку, ученици другог разреда учестовали су у припремању новогодишњих радова и паноа.

Од креп папира правили су црвене, беле и браон куглице и лепили на припремљен хамер како би добили слику Деда Мраза и ирваса. Цртали су поклоне, санке, сецкали и бојили темперама развијајући моторику, сарадњу и креативност.

Такође, на плавом папиру су цртали звона, а у унутрашњости су фломастерима и белим кредама цртали зимске пејзаже. На крају су прецизно секли звона и ређали на пано у учионици све док нисмо добили облик јелке.

Током радионица уживали су слушајући и певајући зимске и новогодишње песме.

14.12.2021

Ликовни конкурс
,,Моја зграда прија свима и најлепши поглед она има“

Јавно предузеће Градско стамбено већ тринаест година за редом организује дечији ликовни конкурс за ученике четвртог разредна основних школа. Стручна комисија је од преко три хиљаде пристиглих радова изабрала 12 који ће красити стони календар овог предузећа за наредну календарску годину. Међу одабраним радовима, нашли су се и радови ученица Луцие Јовановић и Ене Роквић из одељења IV4. Аутори изабраних радова ће бити  награђени и таблет уређајима, великим уметничким сетовима, лего сетовима и књигама о цртању и сликању.

Учитељица
Ивана Павковић

13.12.2021

ОДБОЈКА
ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ

10.12. 2021. год. је завршено општинско такмичење у одбојци за девојчице VII/VIII разреда које се одржавало у школама ОШ „Лаза Костић“, ОШ „Јован Дучић“ и ОШ „Младост“.
Екипа наше школе је победама стигла до полуфинала и освојила је III место од укупно пријављених 16 школа.
За школу су се такмичили: Јована Јовановић, Бојана Беговић, Дуња Аћимов, Јана Барац, Тара Аџић, Сташа Лукић, капитен Мина Иконов, Тијана Кркаловић, Нађа Велаш и Миа Лалић, у пратњи наставника Давида Рађеновића.

Веће физичког и здравственог васпитања

24.11.2021

КОШАРКА
ПРВАЦИ БЕОГРАДА

17. и 22.11. 2021. одржано је градско такмичење у кошарци за дечаке V/VI разреда у хали спортова „Ранко Жеравица“ на Новом Београду.

Екипа наше школе је убедљивим победама стигла до финала и у узбудљивој утакмици је победила и освојила I место.

За школу су се такмичили: Богдан Чађеновић, Душан Томанић, Александар Ашћерић, Сергеј Гавриловић, Огњен Гавриловић, Лазар Томанић, Најдан Вељковић, Ђорђе Милановић, Михајло Симоновски и Душан Роквић. Екипу је на водио наставник Дарко Стевановић.

Веће физичког и здравственог васпитања

24.11.2021

Кошарка

3. и 16.11. 2021. одржано је општинско такмичење у кошарци за дечаке VI/VI разреда у ОШ „Иван Гундулић“ и ОШ „ 20. октобар“.

Екипа наше школе је убедљивим победама освојила I место и пласман на градско такмичење, већ другу годину заредом у овој категорији..

У првој фази такмичења екипу је водио наставник Давид Рађеновић, а у полуфиналу и финалу наставник Дарко Стевановић.

За школу су се такмичили: Богдан Чађеновић, Душан Томанић, Александар Ашћерић, Сергеј Гавриловић, Огњен Гавриловић, Лазар Томанић, Најдан Вељковић, Ђорђе Милановић, Михајло Симоновски и Душан Роквић.

Градско такмичење ће почети 17.11.2021. у хали спортова „Ранко Жеравица“ на Новом Београду.

Веће физичког и здравственог васпитања

21.11.2021

Дописно другарство

Током месеца октобра и новембра, ученици одељења IV- 4 писали су и размењивали писма са ученицима одељења IV-1 из ОШ ,,Лаза Костић“ са циљем неговања добрих односа ученика између две школе и успостављања пријатељства међу децом истог узраста. Неки од ученика су међусобно размењивали поруке путем уређаја за комуникацију, а неки су се и упознали.

Организовалe разредне старешине:
Ивана Павковић, Горан Царевић

21.11.2021

Ученици IV/1 обележили су Дан рођења Вука Стефановића Караџића. Истраживачким радом су дошли до нових сазнања о великановом животу.

 
Учитељица :
Бранислава Ђорђевић

17.11.2021

Спортски успех нашег ученика

Ученик наше школе Вук Павловић ниже успехе у Теквондо такмичењима.
Освојио је две златне медаље: Куп Србије и Трофеј Београда!

Поносни смо на нашег друга и ученика!

Одељење IV/1 и учитељица Бранислава Ђорђевић.

Дан интелигенције

Играј се решавајући проблеме!

Ученици одељења  IV 4 су и ове године обележили Међународни Дан интелигенције кроз више активности реализованих на часовима математике, пророде и друштва, пројектне наставе и ваннаставних активности.

Решавали су проблемске ситуације употребом Бе-бот робота и прављењем алгоритама кретања, провером исправности добијених кодова у конкретним ситуацијама и исправљањем погрешног кода.

На таблетима добијеним од града Београда играли су едукативну проблемску игру Бекство из просторије (Escape room) у којој су кроз проблемске задатке поређане по нивоима применили стечена знања из математике и природе и друштва и повезали их у конкретним примерима.

Решавање задатака  на овај начин од ученика захтева већу концентрацију, утиче на развијање мишљења и способности решавања проблема и подстиче интелектуални развој.

Ова активност је постављена на званичној мапи  Менсе Србије на сајту www.daninteligencije.rs   .

Игрица се може видети на линку https://tinyurl.com/n5hdubrr .

02.11.2021

Кошарка

1.11.2021. одржано је општинско такмичење у кошарци за девојчице VII/VIII разреда у ОШ „20. октобар“.

Екипа наше школе, у пратњи наставника Давида Рађеновића, освојила је V место у саставу: Луна Глишић, Звездана Машановић, Дуња Аћимов, Мина Иконов, Јана Барац, Јована Јовановић.

Веће физичког и здравственог васпитања

Атлетика Градско такмичење

29.11.2021. године, у Атлетској дворани, одржано је градско такмичење у атлетици. На њему су наступили само победници својих општина, а нашу општину представљали су између осталих и девет ученика наше школе у пратњи наставника Давида Рађеновића:

Ања Бобић 6-3 трчање на 60m
Богдан Чађеновић 6-3 трчање на 600m
Мила Филиповић 6-2 трчање на 300m
Вишња Аћимов 6-4 трчање на 600m
Маша Бубања 6-4 скок у даљ
Ива Мијаиловић 6-4 бацање кугле
Миња Бојанић 6-1 скок у вис
Тара Аџић 8-1 600m
Марко Вујовић 8-2 скок у вис

Највећи успех остварио је Богдан Чађеновић 6-3 у трци на 600m освојивши III место.

Веће физичког и здравственог васпитања

01.11.2021

Поносимо се нашом Катарином Бичански

Катарина Бичански, ученица 6-4, освојила је треће место на управо завршеном државном првенству Србије у једрењу, у класи Оптимист за девојчице до 12 година. Једрењем се бави три године. Члан је Наутичког клуба „Палилула“, који је ове сезоне у тимској регати, одржаној на Ади, освојио прво место.

30.10.2021

Светска недеља свемира

Ученици одељења IV 4 учествовали су на међународним и регионалним пројектима обележавајући Светску недељу свемира различитим активностима на часовима пројектне наставе и ваннаставних активности.

 

Задаци пројекта били су:

– Развијање истраживачких способности код ученика уз правилно коришћење ИКТ-а.

– Проширивање знања о свемиру.

– Стицање знања о првим женама у свемиру.

– Развијање алгоритамског начина размишљања.

 

Ученици су гледали филм о планетама сунчевог система након ког су читали Насин интерактиван стрип о жени која је путовала у свемир.

Самостално су истраживали о првим женама у свемиру и  извештавали о својим открићима.

Писали су литерарне радове о свемиру уз илустрације по слободном избору.

Правили су алгоритам за путању ракете у сунчевом систему у обиласку свих планета и бојили по задатом коду техником пиксел арт.

29.10.2021

Европске ознаке квалитета за два етвининг пројекта наших ученика

У току прошле школске године наши ученици учествовали су у два међународна пројекта. У пројекту „Азбучник заборављених ријечи мога краја“ ученици 6. и 7. разреда учествовали су са вршњацима из Босне и Херцеговине, Хрватске и Северне Македоније. У њему су ученици истраживали заборављене речи, креативно их представљали, креирали и решавали квизове знања, везане за тему пројекта и усавршавали своје дигиталне вештине. Тако је на крају настао и Речник заборављених речи. Пројекат је изузетно високо оцењен, па је добио националну, а сада и европску ознаку квалитета. Пројекат је водила наставница српског језика и књижевности Татјана Хаџић Јововић.

Ученици 8. разреда су са наставницом историје Весном Костић учествовали у међународном пројекту „A memoir of loyalty and resistance“ у коме су проучавали тоталитаристичке режиме током и након Другог светског рата, истраживали личне приче учесника ових догађаја, али и успоставили сарадњу са ученицима из Румуније, Турске, Албаније и Италије, са којима су разменили материјале и направили заједничку књигу радова, као и онлајн изложбу посвећену теми пројекта. На тај начин су, поред проширивања знања из историје, усавршавали своје дигиталне вештине, као и енглески језик, који је и био радни језик пројекта. Овај пројекат је добио националну, а потом и европску ознаку квалитета.

28.102021

Кошарка

20211124_03

VII/VIII разреда у ОШ „Драган Лукић“ и ОШ „Иван Гундулић“.

Екипа наше школе је победама стигла до полуфинала и у борби за финале изгубила од ОШ „Борислав Пекић“, чиме је освојила IVместо.

За школу су се такмичили: Марко Вујовић, Лука Бурић, Драган Ђорђевић, Лука Радовановић, Михајло Игњатић, Мане Растовац, Андрија Савић, Душан Јовановић, Душан Величковић, Никола Шуша, Милош Стевановић, у пратњи наставника Давида Рађеновића.

Веће физичког и здравственог васпитања

28.10.2021

Кошарка

20211124_03

15. и 20.10. 2021. одржано је општинско такмичење у кошарци за дечаке VII/VIII разреда у ОШ „Драган Лукић“ и ОШ „Иван Гундулић“.

Екипа наше школе је победама стигла до полуфинала и у борби за финале изгубила од ОШ „Борислав Пекић“, чиме је освојила IVместо.

За школу су се такмичили: Марко Вујовић, Лука Бурић, Драган Ђорђевић, Лука Радовановић, Михајло Игњатић, Мане Растовац, Андрија Савић, Душан Јовановић, Душан Величковић, Никола Шуша, Милош Стевановић, у пратњи наставника Давида Рађеновића.

Веће физичког и здравственог васпитања

23.10.2021

Атлетика

21.10.2021. на Омладинском стадиону одржано је општинско такмичење у атлетици, на којем ученике наше школе већ традиционално сматрају за фаворите због успеха претходних генерација. И садашњи ученици су наставили традицију одличних резултата у свим дисциплинама, и ако међу њима нема атлетичара, чиме је успех још већи, јер су своје дисциплине, њихове технике, правила учили само у школи.

ДЕВОЈЧИЦЕ V/VI РАЗРЕД I место екипно:

Маша Бубања 6/4 III место скок у даљ

Ива Мијаиловић 6/4 II место бацање кугле

Миња Бојанић 6/1 II место скок у вис

Ања Бобић 6/3, Ива Мијаиловић 6/4, Мила Филиповић 6/2 и Маша Бубања 6/4 II место штафета 4х100m

ДЕЧАЦИ V/VI РАЗРЕД II место екипно:

Богдан Чађеновић 6/3 I место трчање на 600m

Јован Паскуљ 6/1 II место трчање на 300m

Александар Ашћерић 6/2 II место скок увис

Богдан Којичић 6/4, Данило Чолаковић 6/4, Јован Паскуљ 6/1 и Вук Буцаловић 6/4 III место штафета 4х100m

ДЕВОЈЧИЦЕ VII/VIII РАЗРЕД III место екипно:

Тара Аџић 8/1 I место трчање на 600m

Сташа Лукић 8/2 II место скок у вис

Јана Барац 8/3 III место скок у даљ

Дуња Аћимов 8/3 III место бацање кугле

Ана Јевтић 8/1, Нађа Остојић 8/1, Јована Јовановић 8/3 и Звездана Машановић 7/1 III место штафета 4х100m

ДЕЧАЦИ VII/VIII РАЗРЕД III место екипно:

Марко Вујовић 8/2 I место скок у вис

Душан Величковић 8/2 III место трчање на 300m

Агим Јашари 8/3 III место трчање на 800m

Лука Бурић 8/2 III место скок у даљ

Три ученика наше школе представљаће општину на градском такмичењу у појединачним дисциплинама: Тара Аџић 8/1 600m, Марко Вујовић 8/2 скок у вис и Богдан Чађеновић 6/3 трчање на 600m, као и цела атлетска екипа девојчица V/VI разред.

У укупном броју освојених места на победничком постољу од V до VIII разреда друга смо школа на Новом Београду.

Веће физичког и здравственог васпитања

Дан јабуке

20.октобра у продуженом боравку обележен је Дан јабуке. Ученици 2.разреда су пратили презентацију, учествовали у разговору и сазнали неке занимљивости о овом воћу. Имали су задатак да креирају своју јабуку и дају назив тој сорти. На крају су уживали такмичећи се у квизу знања. Подстакнута је свест о чувању здравља и о здравој исхрани.

18.10.2021

Радионица Бесометар

Одељење 2/2 је учествовало у радионици Бесометар у току Дечје недеље.
У прилогу су дечји радови.

Oдговоран однос према здрављу

У оквиру увођења међупредметних компетенција Oдговоран однос према здрављу, на изабрану тему: Исхрана и физичка активност, ученици одељења IV1 реализовали су тему која је имала циљ да млади уоче, разумеју и именују правила здравог живота.
Ученици су успешно кроз излагање групних радова одредили правила здравог живота и значај физичке активности за човеково здравље, где је садржај усмерен на промене физичког изгледа у пубертету..

Учитељица Бранислава Ђорђевић

16.10.2021

Играј за здраву страну живота

Одговоран однос према здрављу

Ученици 8. разреда су 15. 10. 2021. обележили Ерасмус и Дан интелигенције. Тимску активност је организовало више наставника – Јелена Муцић, наставница хемије, Татјана Хаџић Јововић, наставница српског језика и књижевности, Весна Костић, наставница историје, Снежана Богићевић, наставница математике, Кристина Караклајић, наставница ликовне културе, Јелена Опарушић, наставница музичке културе и Давид Рађеновић, наставник физичког и здравственог васпитања. Радионица  „Играј за здраву страну живота“ је подразумевала гледање и анализу школске представе „Победа, али фер“ у којој су се ученици упознали са изазовима са којима се спортисти сусрећу, као што је коришћење недозвољених средстава. Потом су ученици у дискусији  проценили и коментарисали прихватљиве и неприхватљиве начине понашања и критички их вредновали у складу са принципима здравог начина живота.  Кроз ову тимску активност  је развијено више међупредметних компетенција (одговоран однос према здрављу, одговорно учешће у демократском друштву, комуникација, компетенција за целоживотно учење, решавање проблема). Нова сазнања су применили тако што су у групама правили плакате и на Дрво живота остављали поруке о важности правилног избора, а једна група ученика је поруку направила и у виду џингла. Ове активност је постављена и на мапу Ерасмус дана  

и Дана интелигенције 2021. године.

14.10.2021

Дечја недеља

Одељење 2/1 и 2/4 су 6.10.2021. у Дечјој недељи, посветили своју креативну радионицу часу вајања. Ученици су припремили материјал и правили су различите облике од теста у боји. Креативна радионица је протекла радно и веома успешно. Остварена је међусобна сарадња и корелација више предмета.

Ученици одељења 2/3 су правили воћну салату. Успешно је остварена корелација са предметом Свет око нас где смо се бавили здравим стилом живота. Сви ученици су били мотивисани за рад. Показали су своју креативност и научили нешто ново.

13.10.2021

Дан менталног здравља

Поводом обележавања Дана менталног здравља 10.10.2021. год. у нашој школи организована је радионица о стресу.

Тема је обрађена у коорелацији различитих наставних предмета у старијој разредној настави (биологија, грађанско васпитање, физичко и здравствено васпитање).

Циљ активности је био усмерен на препознавање значаја менталног здравља, како оно доприноси физичком здрављу, општем стању, успеху и задовољству људи, промовисање позитивних односа за здрав начин живљења и схватање утицаја редовних физичких активности на психофизичко здравље.

Ученици су могли да сазнају:

 • шта је то стрес

 • који су његови узроци и знаци

 • које су стратегије суочавања са стресом

 • како различите структуре личности различито реагују на исте ситуације

 • када укључити стручно лице

 • какав је утицај хормона (допамина, сератонина, окситоцина, ендорфина) и како их стимулисати (ВЕЖБАЊЕМ, правилном техником дисања, квалитетним сном, музиком, плесом, променом угла посматрања, захвалношћу, грљењем, смехом, великодушношћу, блискошћу, медитацијом…)

Ученици су непосредно кроз елементарну дечију игру „Јурке са лоптом“, кружни тренинг вежби смаге, вежбе растезања, вежбе дисања и вођењу релаксацију целог тела у мировању, могли да уоче како утичу физичке активности различитог интезитета на отклањање психичке напетости, нервозе и да за себе изаберу најделотворнију активност.

У прилогу су доступни презентација и фотографије активности.

Дан интелигенције

У продуженом боравку 2. и 3. разреда 1. октобра обележен је Дан интелигенције разговором о Менси, интелигенцији и решавањем занимљивих задатака из више области (математика, српски језик-загонетке, питалице, Нтц задаци, бојење јесењег лишћа). Након решавања задатака ученици 2. разреда бојили су и секли лишће, а потом правили колаж за хаљину јесење принцезе. На тај начин подстакнута је ученичка креативност, сарадња и у једној радионоци је обједињено више предмета.
Ученици 3. разреда, такође су решавали занимљиве задатке и на тај начин обележили овај дан.

Дечја недеља

У периоду од 4-8.октобра 2021.г. у продуженом боравку обележена је Дечија недеља. Ученици су гледали презентацију о дечијим правима и обавезама. Разговарали смо, а потом илустровали дечија права и обавезе. У школском дворишту су организовани полигони спретности и брзине. Ученици су уживали, а подсткнут је такмичарски дух, дружење и поштовање туђих права.

Јесење ликовне радионице

Ученици продуженог боравка обележавали су долазак јесени кроз ликовне радионице. Гледали смо цртани филм „Студенко“, разговарали о променама у природи и слушали тематске песме. Дечији радови изложени су у холу школе.

04.10.2021

Радионица Месец у кутији

У сарадњи са Друштвом астронома Србије у одељењу IV-4 реализована је радионица Месец у кутији.

Ана Вудраговић и Моника И. Јурковић су организовале прављење симулатора Месечевих фаза користећи кутије за ципеле, црну темперу, белу куглу од стиропора, у-е штапић за држање кугле у кутији. Кроз едукативно- демонстративно вођење уз коришћење ручне лампе ученици су се упознали са фазама Месеца.

Активност је организована у школском дворишту.

 

Учитељица Ивана Павковић

15.09.2021

ДУЧИЋЕВИ ПРВАЦИ 2021/2022

Овогодишњи свечани пријем првака реализован је у школском дворишту. Предводили су га педагог, психолог, учитељи првог разреда и боравка. Креативни радови у част првака красили су школу и школско двориште, али најлепши украс овог догадјаја биле су непоновљиве емоције најсладјих дјака првака и њихових најмилијих.
Учитељице су весело дочекале дјаке, уз прикладне поклончиће трудећи се да у што лепшем руху дочекају и упознају своје ученике.

Добро дошли драги прваци,
Желимо вам срећно и успешно школовање.
Поносни смо што сте баш ви Дучићеви прваци!

Веће првог разреда

14.09.2021

Успех наших ученика у међународним пројектима

Ученици наше школе учествовали су претходне школске године (2020/2021) у више успешних пројеката. Преко етвининг мреже ученици осмог разреда проучавали су тоталитаристичке режиме у 20. веку заједно са вршњацима из Италије, Румуније, Турске и Албаније. Међународни пројекат A memoir of loyalty and resistance награђен је националним ознакама квалитета у земљама учесницама, а кандидат је и за европску ознаку квалитета ове године. Са колегама из других земаља учесница, пројекат у нашој школи водила је наставница историје Весна Костић. Тема је била везана за градиво које се обрађивало у 8. разреду, а пројекат је омогућио да ученици прошире знања стечена на редовним часовима. Истовремено су користили и знања са часова енглеског језика како би међусобно комуницирали, вештине са часова ликовне културе и цртања, вајања и сликања ради ликовних решења везаних за тему пројекта, као и знање стечено на часовима информатике ради прављења презентација.

Ученици шестог и седмог разреда су учествовали у међународном пројекту „Азбучник заборављених ријечи мога краја“, заједно са ученицима неколико школа из Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске. Пројекат је у нашој школи водила наставница српског језика и књижевности Татјана Хаџић Јововић. Током пројекта ученици су прикупљали речи које су се некада користиле, а које су данас скоро заборављене. Питали су чланове своје породице, познанике, комшије и пријатеље које изразе и речи су некада користили, а затим их записивали заједно са њиховим значењем. Од ових речи су сви заједно направили речник, којим су обележили Дан матерњег језика. Током пројекта ученици су цртали и плакате посвећене матерњем језику, стрипове о Вуку и Доситеју, учествовали на онлајн предавању о Немањићима које је организовао Народни музеј, писали писма својим вршњацима употребљавајући глагољицу, правили и решавали квизове итд. Поред тога што су богатили свој речник и неговали свој језик и писмо, ученици су имали прилику да проналазили сличности и разлике са језицима осталих народа на Балкану, неговали другарство, толеранцију и разумевање, користили ИКТ алате и развијали способност ликовног изражавања, тако да је пројекат био вишеструко користан. Међународни пројекат „Азбучник заборављених ријечи мога краја“ награђен је националним ознакама квалитета у земљама учесницама, а кандидат је и за европску ознаку квалитета ове године.

01.09.2021

ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА БОРАВКА

Када је црвена смена преподне у настави, боравак ће радити до 18 часова.

Када је црвена смена поподне у настави, боравак ће радити у супротној смени од 7 – 14 часова.

Сатница рада продуженог боравка преподне

7.00 – 8.00 пријем ученика
8.00 – 8.30 доручак за ученике у трпезарији (ученици носе од куће)
8.30 – 10.30 израда домаћих задатака и/или вежбање пређеног градива
10.30 – 11-30 слободне активности (радионице, цртани филм, игре …) за ученике
12.00 – 13.00 ручак за ученике у трпезарији
13.00 – 13.45 слободно време или слободне активности за ученике
13.50 праћење ученика на наставу

Сатница рада продуженог боравка поподне
11.30 – 12.20 долазак ученика са наставе у продужени боравак
11.30 – 12.20 слободно време или слободне активности
12.00 – 13.00 ручак за ученике у трпезарији
13.00 – 15.00 израда домаћих задатака и/или вежбање пређеног градива
15.00 – 17-00 слободно време или слободне активности
18.00 – боравак престаје са радом

Напомена: Сатница рада продуженг боравка, као и смене, формиране су у складу са сатницом наставе и подложне  су променама због тренутне ситуације.

Због тренутне епидемиолошке ситуације трудићемо се да деца што више времена проводе напољу на чистом ваздуху, уколико нам то временски услови дозвољавају.

30.08.2021

OБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да се образовно  –  васпитни рад за ученике од 1. до 8. разреда за школску 2021/2022. организује непосредно у простору школе. За све ученике редовна настава, као и остали облици образовно – васпитног рада организују се према усвојеном распореду часова, за све ученике у одељењу истовремено. Дакле, образовно – васпитни рад за ученике првог и другог циклуса организује се према I моделу, а сходно Допису Министарства просвете, науке и технолошког развоја за организовање и остваривање наставе у основним и средњим школама у школској 2021/2022 години, број:601-00-00031/2021-15 од 25.08.2021. Стручног упутства за организацију и реализацију образовно васпитног рада у основној школи у школској 2021/2022 години, број: 610-00-00763/2021-07 од 13.08.2021. и Препорука за почетак образовно-васпитног рада у школској 2021/2022 години Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школе од 25.08.2021. године.

Настава је организована у две смене ( „Плава” смена и  „Црвена” смена ).

 

Плаву смену похађају ученици одељења:

V1, V2, V3, V4, VI1, VI2,  VI3, VI4, VII1, VII2, VII3, VIII1, VIII2, VIII3.

 

Црвену смену ученици одељења:

I1, I2, I3, I4,  II1, II2, II3, II4, III1, III2, III3, III4, IV1, IV2, IV3, IV4.

Од 1. септембра 2021. године „Плава смена почиње у 07:45 часова, а „Црвена смена у 14:00 часова. Смене се мењају на недељном нивоу.

Час траје 45 минута.

 

Продужени боравак ради од 7:00 до 18:00.

Управа ОШ „Јован Дучић“ Нови Београд

14.03.2024

Обавештење о упису деце у први разред
школске 2024/2025 године

   У први разред основне школе за школску 2024/2025. годину уписују се:

 • редован упис: деца рођена од 1. марта 2017. до 28.фебруара 2018. године
 • превремени упис: деца рођена од 1.марта 2018. до 31. августа 2018. године

   Школа је дужна да упише дете које има пребивалиште на подручју школе.

   Родитељи приликом уписа детета у школу, не доносе ниједан документ у папирном облику – подаци из матичних књига рођених, евиденције пребивалишта, здравственног информационог система се прибављају по службеној дужности. електронским путем, као и податак о похађању припремног предшколског програма, посредством ЈОБ-а).

   Уколико  је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи биће потребно да га родитељ донесе у школу.

Упис се врши у просторији 120 (секретар школе) сваког радног дана од 900–1300.

Нове информације о упису ученика које будемо добијали од надлежних институција биће доступне на  сајту школе.

Директор школе