31.08.2023.

Поштовани родитељи,

Продужени боравак за ученике од 2-4. разреда почиње са радом од понедељка 4.9, а за прваке нешто касније (у зависности од пријава на сагласностима са важним подацима које ћете добити од учитеља првака на родитељским састанцима). Молимо вас да исте вратите учитељима у боравку како бисмо имали важне информације и евиденцију ученика.
Родитељи ђака од 2-4.разреда сагласности могу узети од учитеља боравка, попунити и одмах нам вратити.
Ручак најраније почиње од понедељка 11. 9, у зависности када пријавите дете. 

Срдачан поздрав и срећан почетак нове школске године!

29.08.2023.

Обавештење

29.08.2023.

Почетак школске године

28.08.2023.

Свечани пријем првака

12.07.2023.

Дан спортских активности

Ученици нижих разреда су 13. и 14. јуна 2023. године, раелизовали Дан спортских активности.
Вежбе за развој моторичких способност код деце мађих разреда поспешују психофизички развој, позитивно утичу на извођење моторичких вештина које побољшавају самопоуздање, сигурност и одлучност као предуслов за друга учења и стицање нових знања.
Изведене су: вежбе за брзину, гимнастичке вежбе, вежбе координације и флексибилности – моторички полигон, штафетне вежбе – такмичење са логичким задацима.
Ученици су радосно учествовали у свим активностима. Организација спортских активности одвијала се у сарадњи учитеља и школског родитеља, а некада и ученика Кнежевић Игора, испред Школе спорта “Бамбини“.

Пусти видео запис

06.07.2023.

Одбојка

Велики успех су оствариле девојчице 5-6 разреда наше школе са својим клубом у конкуренцији млађих пионирки.

Након седам утакмица у лиги без пораза, уследио је плејоф, у коме су освојиле друго место и сребрну медаљу.

Браво за наше ученице и њихове тренере!

Пливање

На клубском првенству Србије за пионире, наш ученик Олег Симовић 6-1 остварио је вансеријске успехе!

Од 6 појединачних трка освојио је 5 златних медаља и 1 сребрну, а у 4 штафетне још 4 златне медаље! Олег је са својим другарима из клуба оборио и државни рекорд на 4х50m краул.

Олег Симовић је проглашен за најбољег пливача!

Браво на константности врхунских резултата на школским и клубским такмичењима!

Веће физичког и здравственог васпитања

30.06.2023.

РЕЗУЛТАТИ ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ФИЗИКЕ

Државно такмичење из физике је одржано 22.4.2023. године у Пожаревцу.

Ученици наше школе освојили су:

Давидовић Димитрије, 8/1 – ДРУГА награда
Грујичић Алекса, 7/4 – ТРЕЋА награда
Симовић Олег, 6/1 – ДРУГА награда

Ученик, Давидовић Димитрије, се пласирао на СФО (Српска физичка олимпијада).

Такмичење је трајало два дана. Првог дана се раде задаци. Са освојених 69 поена, Димитрије је позван да ради експеримент, наредног дана. На експерименталном делу, је освојио 100 поена. Укупан пласман је ТРЕЋА награда и пролаз даље.

То значи, да ће се од јесени спремати да прође још један ниво такмичења, како би, на МЕЂУНАРОДНОМ такмичењу, представљао и школу и државу.

РЕЗУЛТАТИ ОПШТИНСКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ФИЗИКЕ 11.2.2023. РЕЗУЛТАТИ ОКРУЖНОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ФИЗИКЕ 11.3.2023.
Давидовић Димитрије, 8/1 – ПРВА награда
Грујичић Алекса, 7/4 – ДРУГА награда
Симовић Олег, 6/1 – ДРУГА награда
Вељковић Најдан – ТРЕЋА награда
Радовић Вук – учешће
Радовић Лука – учешће
Давидовић Димитрије, 8/1 – ДРУГА награда
Грујичић Алекса, 7/4 – ДРУГА награда
Симовић Олег, 6/1 – ДРУГА награда
Вељковић Најдан – учешће
Радовић Вук – учешће

Свим ученицима, нека је успешна и наредна школска година – колектив ОШ „Јован Дучић“.

Ваша наставница, Анђа Поповић!

20.06.2023.

Обраћање Ђорђа Милићевића, вршиоца дужности министра просвете ученицима осмог разреда основне школе у сусрет завршном испиту

У име свих запослених у Министарству просвете и своје лично име,

Вама, ученицима који завршавате осми разред основне школе желим пуно успеха на предстојећем завршном испиту, који чини обавезну завршницу основног образовања и васпитања.

Током три дана завршног испита имаћете прилику да покажете знања која сте стекли током основне школе, као и склоности ка одређеним професијама. Верујемо да ће знање које будете показали на овом испиту бити довољна и сигурна основа за упис жељене средње школе. Као што и сами знате, одабир средње школе једнаје од најважнијих и најлепших одлука у животу и верујемо да сте се значајно посветили овим плановима.

Важно је да овом испиту приступите без треме, са пуном концентрацијом и да на сва питања одговарате пажљиво и након што добро промислите, јер имате довољно времена за то. Важно је и да проверите одговоре пре него што предате своје тестове. Верујемо да ћете на трећем (изабраном) тесту показати да сте донели најбољу одлуку о избору теста и да ћете искористити прилику да своје склоности ка одређеним наукама изразите у пуном капацитету.

Користимо ову прилику да се захвалимо и вашим наставницима, осталим запосленима у школи, као и вашим родитељима на сарадњи и подршци у овом процесу важном за све нас.

Такође, желимо вам пуно успеха у наставку школовања, очекујемо да будете истрајни у постизању најбољих образовних успеха у средњој школи и на факултету, јер се тако стварају бројне прилике и изазови за постизање укупног личног, породичног и професионалног напретка.

Ваш,

Ђорђе Милићевић, вршилац дужности министра просвете

13.06.2023.

Летњи пано

У сусрет лету ученици продуженог боравка вредно су припремали паное у холу школе. Током индивидуалног и групног рада коришћене су разне ликовне технике. Проширивали смо знања о раноликости и важности животиња истичући угрожене врсте. 
 
Учитељице продуженог боравка

04.06.2023.

Фудбал

У организацији стручног већа физичког васпитања, а на позив наших бивших ученика који са великим успехом воде клуб, били смо гости ФК „ИМТ“ са Новог Београда и њиховог спортског центра.

У част прославе спектакуларног уласка овог клуба у Суперлигу Србије, организовали смо другарску утакмицу између вршњака.

Циљ активности је био развој и неговање позитивних животних вредности, као што су потреба за редовном физичком активности, дружењем, фер-плејом.

(на слици су ученици наше школе и њихови вршњаци фудбалери ИМТ-а, тренер Бранислав Боројевић и наставник Дарко Стевановић)

imt

28.05.2023.

Међународни дан биодиверзитета

Наша школа је ове године обележила Међународни дан биодиверзитета у Бојчинској шуми, учествовањем у манифестацији „Свет који нестаје“ 22. маја 2023. године. Догађај је организовала ОШ „22. Октобар“ из Сурчина, а уз омладинско еколошко удржење Еко-хаб, учествовало је више основних школа из Београда, као и ОШ „Бранко Радичевић“ из Цернице са Косова и Метохије. Ово је била прилика да наши ученици науче нове врсте птица, али и угрожене врсте птица и инсеката. На манифестацији је са шестацима из наше школе учествовала наставница ликовне културе Нина Манић Јовановић која је одржала радионицу “Пронађимо инспирацију у птицама” на којој су ученици правили птице од глине и потом их украшавали. О овој манифестацији је известила и „Политика“, а наши седмаци су направили промо филм о нашој школи   https://youtu.be/VpXJi4kAJ_s

28.05.2023.

У сусрет лету

У сусрет лету ученици продуженог боравка вредно су припремали паное у холу школе. Током индивидуалног и групног рада коришћене су разне ликовне технике. Проширивали смо знања о раноликости и важности животиња истичући угрожене врсте. 
Учитељице продуженог боравка

28.05.2023.

Настава у природи

Ученици првог разреда су успешно реализовали наставу у природи, током априла месеца 2023. године.
Настава у природи је посебан вид целодневно организованог васпитно – образовног рада школе који се остварује у природној средини, ван места становања ученика.
У оквиру овог вида педагошке делатности, поред наставе, остваривани су остали видови ваннаставног рада ученика као што су разноврсне активности у слободном времену, самосталан рад ученика, физичко- рекреативне и спортске активности, друштвено – корисне и културно – забавне активностима, засниванe на непосредном посматрању, уочавању, доживљавању и практичним активностима које подстичу самосталност и стваралаштво ученика.
Ученици су уживали као што се може видети из приложених фотографија.

27.05.2023.

Републичко такмичење из другог страног језика

Ове године републичко такмичење из другог страног језика се одржало 23.04. у ОШ „Раде Драинац“ у Борчи.

Ученици из свих крајева Србије су се такмичили у знању руског језика у две категорије, општа и „С“ категорија.

Наши ученици Тимофеј Сердечни и Никита Ђуровић, 8/2 су освојили треће место у „С“ категорији.

Честитамо Тимофеју и Никити на изузетном успеху!

У уторак, 23.05.2023. Руски дом је доделио посебне дипломе за освојена места на Републичком такмичењу из руског језика. Сваки ученик је добио и књигу на руском језику.

Актив страних језика
Наставница руског језика Наташа Тришић

15.05.2023.

Играј за човечанство! Наука за све

Сајам се одржава од 16. до 19. маја 2023. године у Хали 2Б Београдског сајма, а улаз за ученике и студенте је бесплатан.

Ученици могу ући бесплатно, на Сајам, са ђачком књижицом

10.05.2023.

Недеља, А4.5.2023.
Дечји културни центар, Таковска 8

18.04.2023.

Ускршње ликовне чаролије

На 29. ликовном општинском конкурсу „Ускршње ликовне чаролије“ у организацији „Пријатељи деце општине Нови Београд“, одлуком стручног жирија, у категорији ученици млађих разреда Основних школа Нови Београд:

ПРВУ награду освојио је Лав Ваљић  II/4

ДРУГУ награду освојио је Михаило Милошевић  I/4

ПОХВАЛУ освојила је Уна Боројевић  II/4

Честитамо и радујемо се од срца!

Браво!

07.04.2023.

Пролеће и Васкрс

Ученици продуженог боравка вредно су припремали пролећне и васкршње паное за учионице и хол школе. Правили су честитке за Васкрс, учили су и слушали тематске песме. При изради су коришћени различити материјали и ликовне технике и подстакнута је ученичка креативност. 

Деца 1-1 и 1-2 учествовала су у тимској игри „Потрага за јајима“ у учионици. Тражили су различите загонетке и задатке сакривне у кутијицама из Киндер  јаја, а потом су их заједнички решавали освајајући бодове. 
Подстакнут је такмичарски дух, сарадња и другарство. 

07.04.2023.

Инклузија није илузија

Ученици наше школе, одељење 6/2, присуствовало је извођењу инклузивне представе „Лепе речи“ која се одржала 31. марта у Дечијем културном центру Београда.
Присуство представи је био наш начин да пружимо подршку деци са сметњама у развоју и присуствујемо јединственом, емотивном, радосном и храбром тренутку. Представа је све посетиоце повезала дивним осећајем заједништва. Научили смо да срце у вредним тренуцима стварно може да порасте. 
21. март је дан који је посвећен подршци особама са Дауновим синдромом, симболично се тада носе две различите чарапе, што смо и ми учинили…

07.04.2023.

Биљке и алгоритми I/1

Пусти видео запис

Учитељица Бранислава Ђорђевић

06.04.2023.

Школски пројекат „Моја средњовековна књига“
на сајту European Heritage Days (EHD)

Активности наших ученика од 5. до 8. разреда спроведених на часовима историје, српског језика и књижевности, ликовне културе, домаћинства и веронауке су биле део школског пројекта „Моја средњовековна књига“. Пројекат је протекле године реализован у нашој школи и објављен као пример добре праксе на сајту Европске уније посвећеном културном наслеђу https://www.europeanheritagedays.com/Story/My-Medieval-Book. На овај начин је делатност наших ученика промовисана и у иностранству, а истовремено и европска јавност упозната са једним од начина чувања материјалног наслеђа средњег века кроз образовање у нашој земљи. Дани европске баштине су најпознатији културни догађај који деле људи Европе. Савет Европе је покренуо иницијативу 1985. године, а 1999. године придружила му се и Европска унија, те заједничка акција траје до данас. Програми Дана европске баштине промовишу културно наслеђе на различите начине и окупљају сваке године и до 20 милиона учесника.

03.04.2023.

Француски језик

Где после основне школе, а учили сте француски језик?

Постоје школе са двојезичном наставом?
Детаљније на доњим линковима.

Пусти видео запис

Приредба поводом дана школе

Пусти видео запис

На овогодишњој приредби поводом Дана школе наши ђаци су успешно извели тачку на француском језику „Савршен свет“

Погледајте видео у прилогу.

Израда паноа на различите теме

Ученици су радили паное на теме:

У сусрет Васкрсу
Пролеће у Паризу
Планови за одмор
Напуштене животиње
Дворци Лоаре

Републичко такмичење из француског језика

2022. година Наш ученик Матија Фајндовић на републичком такмичењу из француског језика

03.04.2023.

Поштовани директори,

Град Београд ће, као што је већ најављено, обезбедити уџбенике за све београдске основце и средњошколце за наредну школску 2023/2024. годину, и то за све категорије ученика. Такође напомињемо, да ће комплети обухватати све предмете, у зависности од школе коју ученици похађају. Услед велике конфузије која је настала код родитеља, а услед набавке уџбеника које набавља Министарство просвете само за посебне категорије ученика и то у основном пакету и дилеме да ли ће Град набавком обухватити и ове категорије за које Министарство врши набавку обавештавамо Вас, још једном, да ће Град Београд вршити набавку и за те категорије као и за све друге у пуном пакету. Молим Вас да обавестите све родитеље да ће Град Београд набавити комплете уџбеника независно од категорије којој деца припадају. С поштовањем,


Република Србија
Град Београд
Градска управа града Београда
Секретаријат за образовање и дечју заштиту

Огњен Ковачевић ученик III/4, на недавно одржаном првенству Србије у каратеу (одржано у Младеновцу)

за пионире и наде, освојио је у категорији „Ц“- 2013, Кате, сребрну медаљу.

Михаило Ковачевић, ученик VI/1, на недавно завршеном школском првенству Београда у каратеу

за пионире и наде, категорија 2010, Борбе, освојио је бронзану медаљу и пласман на школско

првенство Србије.

02.04.2023.

Рецитаторски конкурс
"Очаравајући стихови" - Руски дом

У понедељак,27.3.2023. године,у препуној сали Руског дома,традиционално се одржало такмичење рецитатора из читаве Србије.Ученици наше школесу се први пут такмичили и постигли су одличан успех.У великој конкуренцији рецитатора на руском језику Јована Четник(6/3) је освојила 18.место,Михаило Ковачевић 22.место(6/1) и Лена Цветковић 26.место(6/1).
Честитке ученицима што су на поменутом такмичењукао прави професионалци представили своју школу-као први међу 78 једнаких учесника.
Наставница руског језика
Наташа Тришић

24.03.2023.

Бесплатни уџбеници - допис Министарства просвете

20.03.2023.

Руски језик - градско такмичење

Успех наших ученика

Наши ученици су се такмичили из другог страног језика.

Ове године организатор градског такмичења из другог страног језика је била школа из Младеновца, ОШ „Момчило Живојиновић“.

Такмичење је одржано 18.03.2023. и наши ученици су постигли следеће резултате:

  • Тимифеј Сердечни, 1. место и
  • Никита Ђуровић, 1. место.
    Ученици су остварили пласман на републичко такмичење.

Честитамо ученицима и пуно успеха на следећем такмичењу!

Наставница руског језика
Наташа Тришић

17.03.2023.

ХИСТОЛАБ

Наставници наше школе су, као аутори пројекта интегративне наставе „Детективска потрага“, почетком 2023. године добили позив да представе свој рад, као један од примера добре праксе на конференцији ХИСТОЛАБ (https://pjp-eu.coe.int/en/web/histolab). Пројекат „Transnational History Education and Co-operation Laboratory – HISTOLAB” организовали су Европска унија и Савет Европе у Бриселу од 8. до 10. марта 2023. ХИСТОЛАБ конференција је окупила наставнике, универзитетске професоре и педагошке истраживаче из Европе са циљем промоције иновативних идеја у настави историје. Ова престижна конференција је била прилика за размену идеја, успоставаљање међународне сарадње и представљање рада наставника из Србије.

Пројекат „Детективска потрага“ у току онлајн наставе осмислиле су и реализовале наставница историје Весна Костић, наставница српског језика и књижевности Татјана Хаџић Јововић, наставница хемије Јелена Муцић и наставница математике Снежана Богићевић. Овај пројекат је награђен и био је представљен на неколико међународних конференција (Digital Conference 2021, Open Science 2022). У пројекту су наши ученици повезали градиво из друштвених и природних наука, као и своја информатичка знања. Решавали су задатке на неколико нивоа и обнаваљајући школско градиво, приближавали се откривању мистериозне особе на последњем нивоу. Организатори и учесници конференције истакли су иновативност пројекта наше школе, као и могућност његовог модификовања у односу на узраст ученика и градиво које се у школи обрађује. Конференција је била прилика и да се наши наставници упознају са радом других колега и новим техникама рада.

06.03.2023.

Општинско такмичење из српског језика

Наши ученици су и ове године учествовали на општинском такмичењу из страних језика.У ОШ „Јован Стерија Поповић“ је одржано такмичење из енглеског језика.Постигли су следеће резултате:Лара Обрадовић (8/1) и Теодора Радојевић (8/3), освојиле су 3.место.
У ОШ „Кнегиња Милица“ одржано је такмичење из другог страног језика.Наши ученици су на такмичењу из руског језика постигли следеће резултате:Тимофеј Сердечни (8/2),1.место и Никита Ђуровић(8/2),2.место.

Актив страних језика
Наставница енглеског језика Милица Матић
Наставница руског језика Наташа Тришић

06.03.2023.

На часу руског језика

У петак 23. 02. ученици 7. разреда су на часу руског jезика обележили Масленицу, руски традиционални празник. Празник се обележава у седмици пред ускршни пост низом свечаности. За све наjинтересантниjи део je када се спремаjу палачинке. Палачинке (блины) су симбол светлости, топлоте, сунца и на  таj начин се дочекуjе пролеће.

           С МАСЛЕНИЦОЙ!!!

06.03.2023.

8. март у боравку

Ученици продуженог боравка учествовали су у изради осмомартовског паноа. Правили су честитке и прикладне поклоне за маме. Уживали су и у слушању тематске музике. 
Учитељице из продуженог боравка

28.02.2023.

Дан розе мајица

20230228_01
Пусти видео запис
„Дан розе мајица“ се обележава у циљу борбе против вршњачког насиља
.Ученици првог разреда су прикладним активностима  истакли значај борбе против насиља.

21.02.2023.

Дан матерњег језика

Дан матерњег језика обележава се свуда у свету 21. фебруара. Ове године снимили смо два кратка филма како бисмо обележили овај дан. Први филм снимили су ученици петог разреда Страхиња Живковић (камера и монтажа), Вук Жиропађа и Алекса Нешић (глумци). У њему нам укратко говори зашто се овај дан обележава. Други филм показује важност очувања матерњег језика, посебно када се језик којим се већински говори и који нас окружује разликује од нашег матерњег језика. У њему су учествовали Нина, Марија, НИкола, Тимофеј, Марија, Јегор, Фахрудин, Марко и Лусија. Обележавање Дана матерњег језика урађено је у сарадњи са учитељима.

Пусти видео запис
Пусти видео запис

20.02.2023.

ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ПЛИВАЊУ

Градско такмичење у пливању за ученике старије разредне наставе одржано је 9.2.2023. године у СРЦ „11. април“.

Ученици наше школе у пратњи наставника Давида Рађеновића су остварили велике успехе:

  • ученик Олег Симовић 6/1 је освојио I место у дисциплини 50m леђно и пласман на републичко такмичење у Нишу.
  • ученик Лука Јакшић 7/4 је освојио III место у дисциплини 50m прсно
  • ученица Лена Цветковић 6/1 је освојила IX место у дисциплини 50m леђно

Веће физичког и здравственог васпитања

20.02.2023.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ФУДБАЛУ

И ове школске године наша школа је наступила у све четири категорије на такмичењу у фудбалу у организацији наставника физичког и здравственог васпитања са наше општине.

Највећи успех оствариле су девојчице освојивши друго место!

Тим је наступио у следећем саставу: Звездана Машановић, Кристина Здравковић, Јована Мијић, Дуња Михаиловић, Нина Златановић, Ива Мијаиловић, Маша Бубања, Вишња Аћимов, Теодора Миловановић и наставник Давид Рађеновић.

Веће физичког и здравственог васпитања

12.02.2023.

"Шареница" 11.02.2023,

Поводом нове серије на РТС-у „Лако је Ралету“, у емисији „Шареница“ 11.02.2023, наша Петра Семиз, талентована глумица,ученица 4/2 ОШ“ Јован Дучић“.

Свој глумачки дар и љубав према сцени показује још од првог школског дана. Радо је учествовала у разноликим школским захтевима, рециталима, балетским наступима,улогама и драматизацијама. 
Поред тога, Петра је вредна и успешна ученица, сјајна другарица и феноменална у новим идејама и остварењима.
У Петрином одељењу сцена је готово свакодневна где се негује сараднички дух, стваралаштво, индивидуалност, разумевање и спремност да се учи, дружи и ужива у раду. 
Таква је и серија “ Лако је Ралету“ у којој Петра игра улогу Маше.
 
Напред Петра,
радујемо се и једва чекамо радни дан, 8 увече „Лако је Ралету“!
 

01.02.2023.

Светосавски конкурс „Моја омиљена књига“

Као што је то већ постала традиција, и ове године смо поводом прославе школске славе расписали конкурс. Ове године тема је била „Моја омиљена књига“. Ученици млађих разреда цртали су корице своје омиљене књиге, док су ученици старијих разреда снимали кратке филмове о књизи коју воле. Жири који су чиниле наставница ликовне културе Нина Манић, наставница историје Весна Костић, наставница хемије Јелена Муцић и наставница српског језика има је тежак задатак да од мноштва пристиглих радова изабере најбоље.

Млађи разреди:

Прво место освојили су Лав Ваљић 2/4 и Тара Ваљић 4/4
Друго место освојила је Нева Николић 2/2
Треће место освојила је Јулија Савић 2/4

Старији разреди:

Прво место освојили су Искра Ристић, Вук Павловић и Мина Жарковић 5/1 који су представили књигу Жила Верна „20.000 миља под моремˮ.

Друго место освојили су Јована Мијић и Богдан Којичић 7-4 који су представили књигу Т. Дерија „Шугави средњи век“.

Треће место освојили су Јован Бацковић, Димитрије Дукић, Милош Стевановић и Стефан Радишевић 8/3 који су представили књигу групе аутора „Урнебесна хемија“.

Овом приликом још једном похваљујемо све ученике који су учествовали у овогодишњем конкурсу.

Пусти видео запис
Пусти видео запис
Пусти видео запис

19.01.2023.

За родитеље будућих првака

Поступјући у складу са чланом 55.став 18,19 и 20 Закона о основном образовању и васпитању(„Службени гласник РС“ бр. 55/2013,101/2017, 27/2018,10/2019 и 129/2021.)

 

Обавештавамо родитеље

који уписију децу у први разред школске 2023 – 2024 године,да школа може да упише дете са подручја друге школе, на затев родитеља, који се подноси најкасније до 01. фебруара 2023. године.

Школа је дужна да обавести родитеља о одлуци по његовом захтеву за упис детета ван подручја школе до 30. априла 2023. године, након сагледавања расположивих капацитета, а у складу са просторним, кадровским и финансијским могућностима школе.

04.01.2023.

Новогодишња честитка министра просвете

Драга децо,

Вероватно се јако радујете празничним данима и распусту у којима ћете уживати како са породицом, тако и са својим другарима! Надам се да сте задовољни оценама и да ћете сигурнији ући у друго полугодиште.

Нова година је увек била знак неког новог почетка, неких нових одлука и промена које ће нам донети добро. Волео бих када бисмо сви за 2023. годину пожелели једни другима оно што нам је свима потребно – љубав, здравље, дружење и међусобна подршка. Када то имамо, не постоји ништа што не можемо да остваримо. Знајте да је све ово побројано потребно сваком људском бићу и не будите шкрти у томе јер све што дамо, врати се.

Од срца, драги ученици, желим вам срећне празнике, дивну 2023. годину и све горе побројано да имате и пружате свакога дана!

Ваш,
Бранко Ружић

26.12.2022.

Новогодишњи панои

Ученици продуженог боравка вредно су радили на припремању новогодишњих паноа и украшавању учионица. 
Правили су и цртали пахуље, новогодишње кугле и украсе, сецкали су и бојили кућице и звона од којих смо добили јелку. Прављењем куглица од креп папира и техником колажирања добили су ирваса, цркву, зимски град и јелке. Учествовали су у изради новогодишњих честитки и украса при чему су користили рециклажни папир и материјал, као и различите ликовне технике. Савијањем и сечењем папира, бојењем, лепљењем и осликавањем, заједничким радом, подстакнуте су креативност и моторика, сарадња и другарство.
Подстакнута је свест о штедњи папира и о рециклирању.  
Слушали смо и тематске зимске и новогодишње песме и разговарали смо о празницима и обичајима.

09.12.2022.

Ученички парламент
Садња воћа

6.12.2022. представници Ученичког парламента и остали ученици старије разредне наставе су уз помоћ својих наставника и уз подршку удржења родитеља „Планета земља“ посадили 10 воћака у школском дворишту (по две шљиве, јабуке, крушке, трешње и вишње).

Циљ активности је био на усвајању међупредметне компетенције – одговоран однос према околини. Ученици су стицали знања и развијали свест о дејству људских активности на животну средину и природу, усвајали ставове о неопходности очувања непосредне и шире околине и развијали су способности активног деловања ради очувања средине у школи, непосредној околини и породици.

наставник Давид Рађеновић

09.12.2022.

Одбојка
Општинско такмичење
V–VI разред

5. и 8.12.2022. године одржана су такмичења у одбојци за девојчице и дечаке V-VI разреда у организацији наставника физичког васпитања са наше општине. Наша школа је била један од домаћина такмичења.

Дечаци су постигли велики успех и освојили су II место у саставу: Лука Нинковић, Марко Поповић, Балша Чађеновић, Лазар Томанић, Сергеј Сабовљевић, Страхиња Радосављевић, Никола Радишевић, Никола Мијаиловић, Петар Рајић, Вук Павловић, наставник Давид Рађеновић.

Девојчице су изгубиле од финалисте ОШ „Јован Стерија Поповић“. Наступале су у саставу: Ана Суботић, Искра Ристић, Ива Скендерија, Аника Богуновић, Зана Калач, Тамара Чоловић, Анастасија Марковић, Ена Роквић, Уна Анђелковић, Нина Вељковић, Милица Вуковић, Ана Шево, Јована Андрејић, Маша Милојевић, Катарина Новаковић, Лана Хусановић, Магдалена Станишић, Мина Жарковић, Наталија Требаљевац, Зоја Степановић, Васја Младеновић, Лана Филиповић, наставник Давид Рађеновић.

Веће физичког и здравственог васпитања

08.12.2022.

Чика Јова Змај

Јован Јовановић Змај је један од најплоднијих песника српског романтизма, а свакако и један од највољенијих песника за децу.
Поводом дана његовог рођења 6.12.1833.године, ученици првог разреда, тематским даном указали су поштовање лику и делу познатом песнику.

Дан смо започели решавањем ребуса и откривањем зашто је Чика Јова добио надимак Змај.
Увежбали смо сабирање и одузимање бојећи змаја. Кроз групни рад, читали смо песме за децу и кроз кратак приказ песме, пронашли шта је песмом Чика Јова нама поручио, а потом смо сазнали чиме се још бавио Јован Јовановић Змај, као и где је живео.
Све смо радосно зачинили са учењем песме „Зима“ и успешно испратили певање занимљивом кореографијом.

Понешто смо забележили и сликали… Да вам покажемо, али и да не заборавимо!

Пусти видео запис

Маја Сарић и Бранислава Ђорђевић

05.12.2022.

Одбојка
Општинско такмичење

23. и 25.11.2022. године одржана су такмичења у одбојци за девојчице и дечаке VIII разреда у организацији наставника физичког васпитања са наше општине. Наша школа је била један од домаћина такмичења.

Дечаци су постигли велики успех и освојили су II место у саставу: Михајло Игњатић, Коста Реџић, Душан Томанић, Богдан Чађеновић, Сергеј Гавриловић, Богдан Којичић, Ђорђе Милановић, Душан Роквић, Бошко Илинчић, Огњен Гавриловић, Данило Чолаковић, Лука Радовић и Вук Радовић, наставник Дарко Стевановић.

Девојчице су изгубиле од победника такмичења ОШ „Радоје Домановић“. Наступале су у саставу: Ива Мијаиловић, Маша Бубања, Наташа Ковачевић, Тијана Кркаловић, Ања Бобић, Лена Божић, Вишња Аћимов, Нађа Латиновић, Мина Бојанић, Лола Ђорђевић, Мина Касалица, Нађа Велаш и Миа Лалић, наставник Давид Рађеновић.

Веће физичког и здравственог васпитања

02.12.2022

Календар активности за спровођење завршног испита на крају основног образовања и васпитања за школску 2022/2023. годину и пријемног испита и уписа ученика у средњу школу за школску 2023/2024. годину

Опис активности дан датум и време
Изјашњавање ученика осмог разреда писаним путем у школи или електронским путем на порталу, портал-www.mojasrednjaskola.gov.rs (МСШ), из којег ће предмета, од пет понуђених, радити трећи тест током децембра од 01. до 30.12.2022. године
Провера тачности изјашњења ученика осмог разреда из којег ће предмета радити трећи тест (електронским путем и непосредно у школи) понедељак – петак од 23. до 27.01.2023. године
Пријем приговора/промена одлуке на изјашњење ученика осмог разреда из којег ће предмета радити трећи тест и уношење исправки (непосредно у школи) понедељак-уторак 30 – 31.01.2023. године, 08 – 15ч
Објављивање коначног изјашњења ученика осмог разреда из којег ће предмета радити трећи тест (на званичном сајту МСШ и непосредно у школи) среда 01.02.2023. године, до 08ч
Пробни завршни испит – математика и пробни завршни испит по програму ФООО петак 24.03.2023. године, 12 – 14ч
Пробни завршни испит – српски/матерњи језик и трећи тест субота 25.03.2023. године, 9 – 11ч српски/матерњи језик; 11.30 – 13.30ч трећи тест
Анализа пробног завршног испита понедељак- петак од 27. до 31.03.2023. године
Електронско пријављивање кандидата за пријемни испит на Порталу Моја средња школа, за ауторизоване кориснике, родитеље, односно друге законске заступнике ученика који су евидентирани у централној бази Министарства и добили су десетоцифрену шифру и за неуаторизоване кориснике, родитеље, односно друге законске заступнике ученика који нису евидентирани у централној бази Министарства од уторака до понедељка наредне недеље од 18. до 24.04.2023. године, до 16ч
Пријављивање кандидата за пријемни испит непосредно у матичним основним школама и непосредно у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита петак и понедељак 21. и 24.04.2023. године, 09 – 16ч
Пријемни испити у уметничким школама ликовне области петак-субота- недеља 12, 13. и 14.05.2023. године, у два термина: од 9 – 12ч  и 14 – 17ч
Пријемни испит за ученике са посебним способностима за биологију и хемију (биологија/хемија) субота 13.05.2023. године, 10 – 12ч биологија; 14 – 16ч хемија
Пријемни испит за ученике са посебним способностима за филолошке науке субота-недеља 13.05.2023. године – српски/матерњи језик, 10 – 12ч; 14.05.2023. године – страни језик, 10 – 12 ч
Пријемни испит за ученике са посебним способностима за сценске и аудио-визуелне уметности субота 13.05.2023. године, 14-16ч
Пријемни испити у музичким школама петак-субота- недеља 19, 20. и 21.05.2023. године, од 10ч
Пријемни испити у балетским школама петак-субота- недеља 19, 20. и 21.05.2023. године, од 10ч
Пријемни испит за ученике са посебним способностима за за рачунарство и информатику (математика) и  пријемни испит за ученике са посебним способностима за физику (математика) субота 20.05.2023. године, 10 – 12ч математика
Пријемни испит за ученике са посебним способностима за географију и историју субота 20.05.2023. године, 10 – 12ч географија; 14 – 16ч историја
Пријемни испит за ученике са посебним способностима за физику (физика) субота 20.05.2023. године, 14 – 16ч физика
Пријемни испити за одељења у школама у којима се део наставе остварује на страном језику субота и недеља 20.05.2023. године, писмени тест 13 – 15ч;21.05.2023. године, усмени испит oд 10ч
Пријемни испит за ученике са посебним способностима за  математику недеља 21.05.2023. године, 10 – 12ч
Прелиминарни резултати пријемног испита (детаљна обавештења у средњим школама које спроводе пријемни испит) од понедељка до уторка наредне недеље од 15. до 23.05.2023. године
Подношење и решавање приговора ученика на прелиминарне резултате пријемног испита (детаљна обавештења у средњим школама које спроводе пријемни испит) од понедељка до уторка наредне недеље од 15. до 23.05.2023. године
Коначни резултати пријемних испита од уторка до среде наредне недеље од 16. до 24.05.2023. године
Пријављивање ученика и подношење спортске документације у Спортској гимназији и спортских одељења при гимназијама (непосредно у школи) четвртак-субота 8 – 10.06.2023. године, 8 – 16ч
Провера језичких компетенција за двојезичну наставу у основном образовању субота и недеља 17. и 18.06.2023. године од 10ч
Пријемни испит за IBO одељења у гимназијама субота 17.06.2023. године, 10 – 11.30 ч српски језик; 12 – 13.30 ч енглески језик
Пријемни испит за IBO одељења у гимназијама недеља 18.06.2023. године 10 – 11.30 ч математика
Провера склоности за упис ученика у 7. разред за програм основног образовања ученика обдарених за математику субота 24.06.2023. године од 10ч
Завршни испит – тест из српског/матерњег језика и тест за полазнике по програму ФООО среда 21.06.2023. године, 09 – 11ч
Завршни испит – тест из математике четвртак 22.06.2023. године, 09 – 11ч
Завршни испит – трећи тест петак 23.06.2023. године, 09 – 11ч
Супервизија спровођења завршног испита среданедеља од 21. до 25.06.2023. године
Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу МСШ недеља 25.06.2023. године, до 8ч
Пријем приговора ученика на прелиминарне резултате завршног испита (електронским путем) недеља и понедељак 25.06.2023. године, после 8ч и 26.06.2023. године, до 15ч
Пријем приговора ученика на прелиминарне резултате завршног испита (непосредно у основној школи) понедељак 26.06.2023. године, 8 – 15ч
Достављање одговора првостепене комисије на приговоре ученика на прелиминарне резултате завршног испита (електронским путем и непосредно у основној школи) понедељак и уторак 26.06.2023. године, после 16ч и 27.06.2023. године, до 8ч
Пријем приговора ученика на прелиминарне резултате завршног испита електронским путем и непосредно у основној школи – за другостепену комисију уторак 27.06.2023. године, 08 – 15ч
Достављање одговора другостепене комисије на приговоре ученика на прелимининарне резултате завршног испита (електронским путем и непосредно у основној школи) уторак 27.06.2023. године, после 16ч
Објављивање коначних резултата завршног испита среда 28.06.2023. године, до 08ч
Упис у музичке и балетске школе среда 28.06.2023. године, 08 – 15ч
Попуњавање листе жеља електронским путем четвртак и петак од 29.06.2023. године у 08ч до 30.06.2023. године у 15ч
Попуњавање и предаја листе жеља у основној школи и унос у базу података (непосредно у основној школи) четвртак и петак 29. и 30.06.2023. године, 08 – 15ч
Провера тачности листе жеља од стране ученика у основним школама (електронским путем и непосредно у школи) субота 01.07.2023. године, од 08ч
Пријем приговора ученика на изражене жеље и уношење исправки (непосредно у школи) субота 01.07.2023. године, 08 – 15ч
Објављивање коначне листе жеља ученика, провера листе жеља на званичном сајту недеља 02.07.2023. године, до 08ч
Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама понедељак 03.07.2023. године, до 08ч
Објављивање преосталих слободних места за упис у другом кругу понедељак 03.07.2023. године, до 08ч
Попуњавање и предаја листе жеља за други уписни круг (електронским путем/непосредно у школи) понедељак 03.07.2023. године, 8-15ч
Подношење пријаве за упис ученика у средње школе електронским путем (после првог и после другог уписног круга) понедељак-петак од 03.07.2023. године у 8ч до 07.07.2023. године до 15ч
Подношење пријаве за упис ученика у средње школе за први уписни круг непосредно у школи, осим за упис у музичке и балетске школе понедељак и уторак 03. и 04.07.2023. године, 8 – 15ч
Објављивање коначног распореда ученика по школама у другом уписном кругу уторак 04.07.2023. године, до 24ч
Објављивање преосталих слободних места после другог уписног круга среда 05.07.2023. године, до 08ч
Подношење пријаве за упис ученика у средње школе за други уписни круг непосредно у школи осим за упис у музичке и балетске школе среда 05.07.2023. године, 08 – 15ч
Завршни испит – тест из српског/матерњег језика и тест за полазнике по програму ФООО (августовски рок) среда 16.08.2023. године, 09 – 11ч
Завршни испит – тест из математике четвртак 17.08.2023. године, 09 – 11ч
Завршни испит – трећи тест петак 18.08.2023. године, 09 – 11ч
Супервизија спровођења завршног испита среда-недеља од 16. до 20.08.2023. године
Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе понедељак 21.08.2023. године, до 08ч
Пријем и решавање приговора ученика на резултате завршног испита и предаја молби за упис (у окружним уписним комисијама) понедељак 21.08.2023. године, 12 – 16ч
Објављивање коначних резултата завршног  испита понедељак 21.08.2023. године, до 20ч
Преузимање одлука о упису после обављеног завршног испита (у окружним комисијама) уторак и среда 22. и 23.08.2023. године, 08 – 16ч
Унос одлука о упису среда 23.08.2023. године
Упис ученика у средње школе – трећи уписни круг, непосредно у школи, осим за упис у музичке и балетске школе четвртак и петак 24. и 25.08.2023. године
Пријављивање и распоређивање, у школским управама, ванредних ученика старијих од 17 година за упис у средњу школу уторак – петак од 22. до 25.08.2023. године, 08 – 15ч

26.11.2022.

Конкурс час за углед 8 ик едука Свечана додела награда и похвалница на сајму књига

У оквиру Школског дана 27.10.2022. године на Међунардном београдском сајму књига, свечаном доделом награда, обележен је завршетак конкурса ЧАС ЗА УГЛЕД и објављивљен зборник најбољих припрема за угледне часове у основној и средњој школи.

Другу награду освојиле су наставнице наше ОШ „Јован Дучић”, Снежана Богићевић, Јелена Муцић, Татјана Хаџић Јововић, Весна Костић, са својом припремом за час интегративне наставе „Детективска прича”, 8. разред.

26.11.2022.

Етнографски музеј

Наставнице ОШ „Јован Дучић“ Јелена Муцић и Сабрина Кураица су 28.10. 2022. године у оквиру слободне наставне активности домаћинство организовале посету ученика седмог и осмог разреда Етнографском музеју. Уз стручно вођство кустоскиње ученици су погледали изложбу „Народна култура Срба и 19. и 20. веку“.

26.11.2022.

Интерактивна радионица

„Родна равноправност“

Наставила се сарадња ученика 8-1 са студенткињама фармацеутског факултета и дугогодишњим волонтеркама у организацији Цепора – Центар за позитиван развој деце и омладине. Миона Муцић и Соња Никић су 7. 10. 2022. на часу одељењског старешине Јелене Муцић одржале интерактивну радионицу „Родна равноправност“ и упознале ученике са предрасудама о женама и мушкарцима. Ученици су учили да се боре са стереотипима, како да критички размишљају и пријатељски виде свет, онај који једнако вреднује жене и мушкарце.

26.11.2022.

Вршњачка едукација – трећа радионица

„Одрживо наслеђе“

26. 10. 2022. су ученици осмог разреда путем вршњачке едукације подучили и ученике V-1 својим знањима и вештинама које су научили на часовима домаћинства. Наставнице Јелена Муцић и Оливера Недељковић су уживале у веома продуктивној сарадњи и вршњачкој едукацији ученика наше школе у којој су млађи ученици ткајући таписерије од рециклираног текстила, учили о културном наслеђу, о томе како се оно негује, поштује и чува.

26.11.2022.

Вршњачка едукација – одржана друга радионица „Одрживо наслеђе“

Радионица, у којој су ученици осмог разреда који похађају домаћинство путем вршњачке едукације подучили петаке својим знањима и вештинама које су научили на часовима домаћинства, се веома допала ученицима V-3 и V-4 па смо одлучили да добру праксу наставимо и са ученицима V-2.

21. 10 2022. је одржана радионица за ученике V-2. И овог пута су заједничким снагама прављене таписерије од рециклираних материјала, као вид очувања наслеђа. Наставнице Јелена Муцић и Татјана Хаџић Јововић су уживале у веома продуктивној сарадњи и вршњачкој едукацији ученика наше школе у којој се уз ткање таписерија од рециклираног текстила говорило о значају наслеђа и како се оно чува.

26.11.2022.

Open Science Communication Conference –
OpenSciComm 2022

November 24-25, 2022
Yugoslav Film Archive
Belgrade, Serbia
Working language: English

       Наставнице наше школе Снежана Богићевић, Весна Костић и Јелена Муцић су 25. 11. 2022. године биле учеснице акредитоване Међународне научне конференције Open Science Communication Conference – OpenSciComm 2022, на којој су одржале радионицу под називом Detective Investigation. Учесници радионице имали су прилике да се упознају са пројектом Детективска прича, који је реализован у нашој школи школске 2020/21. године. Радионица је оцењена као веома успешна. 

Detective Investigation
15:45-17:15

Vesna Kostić, Snežana Bogićević, Jelena Mucić, Zorana Matićević  Hosted by Katarina Stekić

Modern teaching implies that students acquire functional knowledge, improve their competencies and develop various skills necessary for their professional development. One of the most important STE(A)M skills of the future is problem-solving. Based on these requirements, the teachers designed a workshop in which students connected the material of Science and Humanities as well as their extracurricular experience by solving tasks. The aim of the workshop was to improve the students` scientific literacy through the discovery of a mysterious person, as well as to develop their critical attitude towards the content available on the Internet. Each teacher connected the life and work of Jovan Dučić with the material of his subject and created two tasks of different complexity levels accordingly. The tasks were formulated in various ways (associations, tasks with a coordinate system, riddles…), and at the workshop, they were presented as short films, with instructions on how to solve them. Solving the tasks posed in the first film led to a higher level of „Detective Investigation“ quests, with a new round of questions posed in the second short movie. The third level involved correctly inserting the discoveries into the biography of the mysterious person. Students created and adopted new knowledge by connecting content from several subjects. The results of the evaluation showed that the students reacted positively to the work and cooperation in the group, they saw the importance of choosing verified data with purposeful use of ICT. However, this way of working with students is not often applied, because the lesson plans are not always harmonized. This way of working is still possible, although it requires more detailed preparation of teachers, and the benefit is mutual and multiple for both students and teachers. This concept of a research workshop can be applied to different categories of society in order to promote scientific literacy. During the workshop, this process will be played out by the participants. The workshop facilitators will set tasks for the participants in the form of short films via a computer connected to a video beam. Facilitators interact with participants directly and through Google Classroom. The answer to each question requires internet research and problem-solving. Participants go through 3 rounds of tasks, ordered by difficulty. The questions are from the field of natural and social sciences (mathematics, chemistry, Serbian language and literature, and history). After each round of questions, the presenters provide feedback on the accuracy of the solved tasks. The enigmatic concept is revealed by arriving at the final solution.

18.11.2022.

Сви су снови једнако важни

– Светски дан детета –

Локација: Дечји културни центар Београд, Таковска 8

Датум: 20.11.2022.

Панел

Сви су снови једнако важни

11.00 – 12.00

Даница Грујичић, Министарка здравља

Дарија Кисић, Министарка за бригу о породици и демографију

Сања Радојевић Шкодрић, Директорка Републичког  фонда за здравствено осигурање

Оливера Јововић, председница НОРБС и мајка детета оболелог од спиналне мишићне атрофије

Луција Смиљанић, руководилац вртића за децу с посебним потребама Венчић

Нина Милић, школски парламент Треће београдске гимназије

Концерт

12.00 – 13.00

Ивана Петерс

Зое Кидах

Хор Чаролија

Хор Дечјег културног центра Београд

Филипино

Саветовалиште – питајте нас!

11.00 – 15.00

Мини саветовалишта Питајте педијатра (др Весна Кисић) и Питајте родитеља (Гордана Племић, удружење Родитељ), везано за здравствене и опште теме које занимају родитеље.

Креативне ликовне радионице

11.00 – 15.00

Ликовне радионице за израду честитки и хватача снова за другаре

15.11.2022.

Инструкције за дигиталну пријаву за завршни испит

За све ученике који завршавају осми разред у школској 2022/23. години потребно је извршити пријаву за завршни испит. Родитељи, односно законски заступници ученика, могу извршити пријаву преко портала Моја средња школа, који се налази на интернет адреси: 

Моја средња школа је специјализовани портал посвећен завршном испиту, пријемном испиту, као и упису ученика у средњу школу, чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или организација локалне самоуправе. Све информације за коришћење портала можете пронаћи на порталу у делу „Документа“ – „Упутство за коришћење портала“.

У оквиру упутства наћи ћете све потребне информације које су вам неопходне за пријаву (логовање) на портал, као и информације за поступак пријаве ученика за завршни испит. Поред тога, у упутству су дате и остале информације које се односе на реализацију завршног испита и уписа ученика у средње школе. У овој фази коришћења портала, пријаву за завршни испит могуће је урадити искључиво корисничким именом и лозинком коју користите за пријаву на портал есДневник. Пријаву за завршни испит, осим преко портала Моја средња школа, можете урадити и директно у школи, попуњавањем одговарајућег обрасца.

Пријава ученика за завршни испит почиње у четвртак 01.12.2022. године, а рок за пријаву ученика је петак 30.12.2022. године.

11.11.2022.

Боравак - Јесењи пано

Ученици боравка су заједно креирали свој јесењи пано.Вредно су цртали, бојили и исецали цртеже разног воћа, листове разноликог облика и величина.

Правили су животињице и жиреве како би што верније дочарали јесен.

Пошто је први октобар Дан интелигенције обележили сми и тај дан организовали смо такмичење из градива српског језика и математике.

Нешто од тога смо ставили и на наш јесењи пано.

Боравак

07.11.2022.

Посета Сајму књига

После двогодишње паузе ученици ОШ „Јован Дучић“ поново су имали прилику да посете Сајам књига у Београду. У четвртак 27. октобра ученици петог разреда уз пратњу наставнице српског језика Татјане Хаџић Јововић посетили су штанд Градске библиотеке у Хали 4. На том штанду библиотекарка Дечје библиотеке „Змајˮ Виолета Ђорђевић одржала је радионицу о Душку Радовићу поводом стогодишњице од његовог рођења. Ученици су заједно са њом читали поезију овог нашег песника, откривали податке о његовом животу и раду, а на крају решавали квиз о стеченим знањима, користећи Кахут.

04.11.2022.

Хвала Вуку!

Поводом дана рођења нашег великана, ученици првог разреда су Тематским даном упознали лик и дело Вука Стефановића Караџића.

Дан смо започели играма из  Вуковог доба као што су лопта крпењача, трула кобила, ћорава бака, надвлачење конопца…

Потом су цртали стрип на основу погледане презентације и састављали  речи и реченице од слова која су до сада савладали. 

На часу математике задатке са редним бројевима су замислили како би Вук решио.

Познато је још од давнина, да сваки човек поседује природну потребу која се огледа у размењивању мисли, комуникацији и сарадњи са другим људима. Такав вид сарадње најефикасније се постиже кроз тематски дан и групни рад.

Тематски приступ подразумева коришћење и комбиновање разноврсних начина и техника у настави, од класичних предавања, до оних које изискују активно учешће ученика кроз различите облике тимског рада, сарадничког, пројектног, а интегративни приступ настави и учењу постаје фактор истинског повезивања школе и заједнице.
Пусти видео запис

02.11.2022.

Дан јабука - први разред

Дан јабука - Вања и Милица - други, трећи и четврти

Ученици учитељице Вање и Милице су са својим учитељицама обележили Дан јабука. Упознали су се са значајем јабуке за здравље човека.Разговарали су о њеним основним карактеристикама, врстама, изгледу и узгоју.
На крају су се почастилу јабукама које су донели и украсили пано својим радовима.

31.10.2022.

Пројекат ученика седмог разреда
„Да се упознамо, ја сам ерленмајер. А ти?“

септембар 2022.

И ове године традиционално се наставља добра пракса. На сaмом почетку изучавања хемије, битно је ученике заинтересовати за истраживање и експериментални рад. Пројекат  „Да се упознамо, ја сам ерленмајер. А ти?“ је ученицима омогућио да се кроз игру и забаву упознају са лабораторијским прибором и посуђем.

У првој фази пројекта ученици су добили задатак да у књигама и на интернету истраже лаб. прибор и посуђе и да на десет папирића испишу по један комад.

У другој фази су подељени у парове и добили задатак да вежбају како ће један другоме да објасне који су појам на папирићу извукли, с тим да у опису могу да користе само материјал од ког је лаб. прибор и посуђе направљен и за шта се употребљава.

У трећој фази организовано је такмичење (пет парова по часу). Победнички пар је био онај који за 1 минут могао да објасни и погоди највише појмова.

Сви ученици седмог разреда су учествовали и пројекат оценили као веома успешан, јер су се добро забављали и дружили и при томе научили назив и употребу лабораторијског прибора и посуђа.

27.10.2022.

Дечја недеља - први разред

Прваци су у продуженом боравку обележили Дечију недељу. Такмичили су се у полигону спретности и брзине и у прескакању вијаче. Играли су се игре „Маца“, „Дан-ноћ“, „Школице“ и многих других игара по њиховом избору. Причали смо о дечијим правима и обавезама и ученици су их илустровали. Направили смо и друштвену игру, картице за игру меморије. Лепо су сарађивали и уживали су играјући се. Стицали су нова знања, а подстакнути су тимски рад и дружење. 

27.10.2022.

Дан интелигенције

Прваци су у продуженом боравку обележавали јесен и Дан интелигенције. На јесењим листовима су цртали, бојили и додавали шаре кроз графомотиричке вежбе, правили су лоптице од креп папира како би добили јежеве и веверицу, цепкали су папирне кесе и лепили кору дрвета. На овај начина подстакнута је фина моторика како би се што боље припремили за учење и писање слова. Јесен смо обележили и слушањем прикладних песама.

Дан интелигенције обележили смо и тражењем скривених трагова. Ученици су имали задатак да по дворишту пронађу листиће на којима су од геометријских облика направљени меда и сова, па су их потом заједно склапали у целину.

Учитељице Дина и Соња

22.10.2022.

Сајам образовања и наставних средстава

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ,
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Број: 601-00-00039/2022-01
Датум: 21.10.2022. године
Београд
Немањина 22-26

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА
ОСНОВНА ШКОЛА
СРЕДЊА ШКОЛА
– директору –

Сајам образовања и наставних средстава одржава се, у период од 23. до 30. октобра 2022. године, у Београду, на Београдском сајму.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је програм, који достављамо у прилогу, а који ће бити реализован на штанду Министарства и у конференцијској сали изложбеног простора Хале 2, ниво Ц.

У оквиру наведене манифестације, Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је представљање установа образовања и васпитања и достигнућа наше деце и ученика и бројне друге активности које су намењене деци, ученицима и родитељима, представницима предшколских установа, основних и средњих школа, као и другима који су заинтересовани за област образовања и васпитања.

Позивамо Вас да, заједно са децом, ученицима и родитељима, васпитачима и наставницима и другим запосленим у Вашој установи посетите активнос и и садржаје у оквиру приложеног програма.

Школски дан одржава се у четвртак, 27. октобра 2022. године, када је предвиђено представљање основних и средњих школа, кроз реализацију бројних активности намењених различитим циљним групама — деци, ученицима, родитељима и свим запосленим у установама образовања и васпитања.

Излагања и радионице за стручњаке у области образовања и васпитања које се реализују у конференцијској сали, у смислу Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника, представљају вид интерног стручног усавршавања које се остварује у установи у трајању од 6 сати, што треба евидентирати у портфолијима наставника, васпитача и стручних сарадника (као посебан извештај директора са списком учесника).

Нарочито се захваљујемо деци, ученицима и родитељима, као и запосленима у предшколским установама, основним и средњим школама који ће током Сајма образовања и наставних средстава, а посебно у оквиру Школског дана представити своја достигнућа, резултате и примере добре праксе. Ови учесници су уложили посебне напоре да на најбољи начин упознају посетиоце Сајма образовања и наставних средстава са активностима којима се поносе.

Верујемо да ће представници Ваше установе показати интересовање за посету Сајму образовања и наставних средстава, а посебно Школском дану, као и да ће Ваша установа бити у могућности да организује посету за заинтересоване.

ЗНАЊЕ .ЈЕ МОЋ и зато, видимо се на Сајму образовања и наставн х средстава.

С поштовањем,

Прилог: Као у тексту (1).

ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ

16.10.2022.

Еразмус дан

И ове године у нашој школи су обележени Еразмус дан и Дани интелигенције. Ученици осмог и петог разреда су учествовали у активности „Одрживо наслеђе“ коју су организовале наставница историје Весна Костић, хемије и домаћинства Јелена Муцић и наставница математике Снежана Богићевић. Старији основци су применили вршњачку едукацију и петаке подучили својим знањима и вештинама које су научили на часовима историје, хемије, домаћинства и математике на тему одрживог наслеђа. Указали су им на значај наслеђа, објаснили шта је материјално и нематеријално културно наслеђе, како се оно чува и како применити новостечена знања у свакодневном животу. Петаци су, поред тога, правили таписерије од рециклираних материјала, као вид очувања наслеђа, али на нов начин.

15.10.2022.

Шта детету треба да расте до неба

11.10.2022.

Дечји Октобарски салон

Дучићи на 57. Дечијем октобарском салону „Путовања, ах та путовања“ . Честитамо нашим младим уметницима Јањи Дабовић, Тари Аџић, Нађи Остојић и Нађи Велаш чији су радови изложени.
Дечји октобарски салон, основан 1964. године, је традиционална и уједно најстарија стална музејска манифестација. Мало је институција, а посебно манифестација које су постигле овакву постојаност, али и квалитет у свом раду. Од самог свог оснивања, ДОС има јединствен циљ, развој дечјег стваралаштва у области ликовне и примењене уметности, али и формирање будуће музејске публике.
Сваке године Музеј расписује Конкурс на коме, према пропозицијама, могу учествовати деца узраста од 4 до 14 година са радовима на тему задату од стране музејског кустоса. Радови приказани на изложбама представљају избор из велике продукције, пролазе кроз неколико фаза селекције и резултирају завршном изложбом радова. Током читавог процеса одвија се квалитетна сарадња кустоса изложбе са ликовним педагозима институција које учествују.

Музеј примењене уметности Вас позива да од 1-29. октобра 2022. године од 11:00 – 19:00, сваког дана осим недеље и понедељка, посетите традиционалну изложбу.

11.10.2022.

Ученички парламент

Поводом Дечије недеље, која се традиционално обележава у првој недељи октобра, представници Ученичког парламента наше школе су 4.10.2022. године, у сарадњи са наставницима и уз помоћ другара из млађих разреда, посадили 30 Панчићевих оморика у дворишту школе.

Акцијом смо желели да кроз сарадњу свих у школи дамо позитиван пример и подстицај за стварање боље животне средине и њено очување.

10.10.2022.

Бициклизам

У оквиру обавезних физичких активности, а поводом Европске недеље мобилности, наставници физичког васпитања наше школе, организовали су 19. 9. 2022. рекреативну бициклистичку вожњу, као већ традиционални догађај који се одржава сваке године.

Са овом активности указано је на значај неопходности покрета, вежбања, очувања животне средине, познавање основних правила саобраћаја, упознавање града и садржаја, са акцентом на вршњачко дружење на отвореном.

Веће физичког и здрав. васпитања

05.10.2022

Дан европске баштине

Ове године тема обележавања Дана европске баштине односи се на одрживо наслеђе. Ученици од 5. до 8. разреда су овим поводом прикупљали старе рецепте својих бака и направили мали традиционални кувар. То је била и једна од припремних активности за радионицу у оквиру обележавање Дана европске баштине у КЦ Чукарица.

У оквиру Дана европске баштине, у Културном центру „Чукарица“ 26. 9. 2022. одржано је предавање за ученике и наставнике чукаричких школа на тему  „Одрживо наслеђе у образовању“. Поред тога, одржана је и радионица „Укуси бакине трпезе“, у којој су учествовали и ученици 8. разреда ОШ „Јован Дучић“.

Оба догађаја водиле су професорке: Јелена Муцић, Татјана Хаџић Јововић, Снежана Богићевић, Данијела Алексић, Весна Костић и Зорана Матићевић.

На предавању је истакнуто да је један од циљева образовања  чување и неговање традиције и преношење на млађе нараштаје. Задатак наставника је да им приближе богато материјално и нематеријално наслеђе како би се боље упознали са оним што су нам преци оставили.

Ученицима је посебно била занимљива радионица „Укуси бакине трпезе“, током које су спајања знања и вештине различитих предмета (српски, историја, математика, хемија, домаћинство). Једна група ученика састављала је дневни јеловник од прикупљених рецепата, као и мали речник непознатих речи. На тај начин упознавали су се са старим традиционалним јелима и начином живота предака. Друга група ученика била је у прилици да од рециклиране тканине направи предиво и да уз помоћ њега истка таписерију или подметач. Трећа група ученика имала је задатак да од папира направи миље, као и да пантомимом другима објасне реченице које су домаћице некада везле на куварима, као што је на пример: „Куварице мање збори да ти ручак не загори.“ На крају радионице, ученици су решавали квиз, користећи апликацију Кахут.

По речима предавача, на овај начин ученицима се приближавају стари занати, али и подиже свест о значају рециклирања како би сачували природу. Упознају се са начинима неговања и чувања баштине у образовању.

Учењем о традицији ученици се подстичу да користе еколошки прихватљиве мере и тако доприносе одрживој будућности.

06.09.2022

Свечани пријем првака

Овогодишњи свечани пријем првака реализован је у свечаној сали школе. Предводили су га директор, психолог и  учитељи првог разреда и боравка. Креативни радови у част првака красили су школу и школско двориште, али најлепши украс овог догађаја биле су непоновљиве емоције најслађих ђака првака и њихових најмилијих.

Учитељице су весело дочекале ђаке, уз прикладне поклончиће трудећи се да у што лепшем руху дочекају и упознају своје ученике.

Добро дошли драги прваци,

Желимо вам срећно и успешно школовање.
Поносни смо што сте баш ви Дучићеви прваци!

31.08.2022

Обавештење

23.08.2022

Пријем првака