Припрема за школу

1Полазак у први разред је веома значајан догађај у детињству и представља велику промену и за родитеље и за дете. Он подразумева спремност детета да прихвати нове обавезе , али и спремност родитеља да му у томе пружи подршку на прави начин. Деци је потребно неко време да се прилагоде на нову средину, нови ритам и обавезе и зато је веома битно да буду припремљени. Потребно је да школу од почетка прихвате као место где ће стицати нова знања и нове пријатеље .

 

2

Ево шта све можете да учините да би олакшали детету полазак у први разред :

*Почните да разговарате са дететом о школи неколико месеци  пре почетка школске године. Детету на леп начин објасните  шта га чека у школи (седење у клупи, дисциплина, обавезе које мора да испуњава , али и да ће стећи много другара , да ћe сазнати  и научити многе корисне ствари.)

*Изградите самосталност-научите дете да се само облачи , везује пертле , обуче јакну , стави капу.

*Потрудите се да дете пре школе усвоји правилне хигијенске навике , да иде само у тоалет , да опере руке после тоалета , или пре јела .

*Одведите дете да види школу у коју ће ићи ,испричајте му шта се тамо ради без застрашивања или улепшавања.

*Немојте да плашите децу и претите учитељицом. Јако је важно да пред 3дететом изазовете позитивно мишљење о школи и да своје дилеме и страхове не показујете.

*Ако ће дете ићи само у школу, потрудите се да увежба пут до школе. Научите га да користи кључ од куће и договорите се како ће га чувати док је у школи.

*Подстичите дете да правилно изговара гласове, да се разговетно изражава, да самостално прича.

*Научите дете да правилно држи оловку , да користи гумицу, резач , маказе…

*Заједно са дететом припремите ствари за школу. Дозволите му да изабере ранац за школу , свеске ,оловке , бојице и остали прибор који му се допада.

*Оставите малишану довољно простора за игру ,јер поласком у школу игра се не искључује , већ се помера у други план.

Запамтите речи :

      ЉУБАВ        СТРПЉЕЊЕ    

     ПАЖЊА        ПОВEРЕЊЕ

    РАЗУМЕВАЊЕ      ПОДРШКА

    ДОСЛЕДНОСТ     ПОДСТИЦАЈ

 ПОДСТИЧИТЕ   ДЕТЕ   ДА   БУДЕ   ПОНОСНО ШТО   ПОЛАЗИ   У   ПРВИ   РАЗРЕД  !